Coronavirus: În pofida unei campanii rapide de vaccinare, Chile intră din nou în lockdown
-
27 Martie 2021 11:56
Chile este cea mai avansată țară din America Latină în privința vaccinărilor împotriva maladiei COVID-19, însă se confruntă cu o recrudescență brutală a infectărilor cu noul coronavirus, din cauza cărora guvernul local a decis să impună un nou lockdown începând de sâmbătă, informează AFP, preluat de Agerpres.
În această țară cu 19 milioane de locuitori, o campanie deosebit de eficientă a permis deja unui număr de 6 milioane de persoane să primească cel puțin o doză a unui vaccin anti-COVID-19, iar peste 3 milioane de chilieni au primit deja și dozele de rapel.
Dar, începând de sâmbătă, peste 80% dintre rezidenți vor intra din nou într-un lockdown total, fără a avea măcar posibilitatea să iasă din locuințe pentru a-și cumpăra produse de primă necesitate pe durata weekendului.
În contextul în care autoritățile sanitare chiliene speră că primele efecte ale vaccinării se vor face simțite în luna aprilie, guvernul conservator al președintelui Sebastian Pinera a îndemnat populația să accepte "un ultim efort" pentru a învinge pandemia de COVID-19.
Ministrul chilian al Sănătății, Enrique Paris, a recunoscut că noul lockdown este "o măsură dură, dar necesară" pentru controlarea răspândirii virusului, în special în regiunea metropolitană a capitalei Santiago de Chile, cea mai populată regiune din această țară, cu peste 7,1 milioane de locuitori.
Prezența noilor variante ale coronavirusului, relaxarea populației în urma desfășurării rapide a campaniei de vaccinare și încheierea marilor concedii și vacanțe din vara australă au contribuit la creșterea numărului de infectări cu SARS-CoV-2, potrivit experților.
Joi, peste 7.000 de infectări au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, ocupând locul al doilea în clasamentul celor mai mari cifre zilnice raportate de la începutul pandemiei. În total, Chile a înregistrat 962.321 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 22.587 au fost mortale.
Speranță
Vaccinările și creșterea infectărilor "sunt fenomene care evoluează pe căi complet diferite", a explicat Darwin Acuna, președintele Societății chiliene de terapie intensivă.
Campania de vaccinare a debutat pe 24 decembrie în Chile, adresându-se inițial personalului medical, apoi, începând din 3 februarie, populației naționale, începând cu persoanele vârstnice și cu cele expuse în fața riscurilor medicale sporite.
"Efectul vaccinului pentru populația cu cel mai mare risc nu a fost încă observat, pentru că a doua doză pentru această populație de risc abia a început să fie administrată (în urmă cu circa 10 zile, n.r.)", a precizat Darwin Acuna.
De acum și până la jumătatea lunii aprilie, ar trebui "să se constate un efect real în privința nevoii de paturi în secțiile de reanimare" pentru această populație și în privința cifrelor aferente mortalității, a adăugat specialistul chilian.
La fel ca în alte țări, medicii de la terapie intensivă din Chile constată anumite diferențe în raport cu primul val al pandemiei, raportând mai mulți pacienți tineri și cu complicații medicale mai grave.
"Se pare că acest val este mai agresiv decât cel de anul trecut. Avem pacienți care sosesc aproape direct de acasă și ajung la reanimare pentru a fi intubați", a explicat Hector Ugarte, medic la spitalul San Pablo din Coquimbo, un oraș costier situat la 460 de kilometri nord în raport cu Santiago de Chile.
Joi, autoritățile chiliene au confirmat că după depistarea variantei britanice a coronavirusului, "45 de cazuri cu varianta braziliană" au fost identificate. Acea variantă, P.1, o mutație mult mai virulentă a virusului SARS-CoV-2, se face vinovată de o recrudescență epidemică în Brazilia și în mai multe țări învecinate sud-americane.
În Chile, gradul de ocupare în secțiile de terapie intensivă a ajuns de acum la 95%.
Obiectivul guvernului chilian este de a vaccina 15 milioane de persoane până pe 30 iunie, pentru ca țara să ajungă la acea imunitate colectivă atât de dorită.
În pofida creșterii numărului de cazuri de infectare, populația chiliană urmărește cu speranță evoluția campaniei de vaccinare, realizată pentru moment cu vaccinul produs de alianța americano-germană Pfizer-BioNTech și cu serul Coronavac, dezvoltat de compania chineză Sinovac.
În Ancud, o localitate din sudul țării, un azil în care rezidenții și personalul de îngrijire au primit o doză a vaccinului chinezesc în prima săptămână a lunii februarie a reușit să depășească perioada unui focar epidemic care a afectat 70 de persoane. O singură persoană internată în acel azil, care nu a fost vaccinată, a murit.
În spitale, medicii se declară la rândul lor optimiști. "În perioada de vârf a pandemiei din 2020, spitalul din Coquimbo număra între 150 și 170 de bolnavi" de COVID-19 în rândul celor 1.700 de angajați ai săi, a reamintit Hector Ugarte.
"În prezent, în contextul în care 80% din personalul medical a primit deja ambele doze de vaccin de câteva săptămâni, nu mai avem niciun angajat bolnav!", a subliniat același medic chilian, vizibil încântat de această evoluție pozitivă, pe care el o consideră "prima mare demonstrație" a impactului pe care îl au vaccinurile anti-COVID-19.
Sursa:Agerpres