Coronavirus: Hidroxiclorochina, ineficientă în prevenția COVID-19 (studiu clinic)

  • 04 Iunie 10:50
Coronavirus: Hidroxiclorochina, ineficientă în prevenția COVID-19 (studiu clinic)

Administrarea de Hidroxiclorochină la puțin timp după ce o persoană a fost expusă la COVID-19 nu permite, a priori, prevenirea infectării acesteia, au anunțat miercuri cercetătorii de la Universitatea Minnesota la încheierea unui studiu clinic, informează AFP, preluat de Agerpres.

Medicamentul a fost lăudat de președintele Donald Trump, care a anunțat că îl utilizează ca mijloc de prevenție împotriva noului coronavirus. Dar, un nou studiu, realizat pe un grup de 821 de persoane din Statele Unite și Canada, a arătat că Hidroxiclorochina nu este cu mult mai eficientă decât un placebo din acest punct de vedere.

Utilizată de mulți ani contra malariei, Hidroxiclorochina, a cărei eficacitate împotriva COVID-19 nu a fost niciodată demonstrată riguros, stârnește multe pasiuni.

Cercetătorii dintr-o echipă coordonată de Universitatea Minnesota au selecționat adulți care au intrat în contact cu o persoană testată pozitiv cu noul coronavirus timp de peste 10 minute și s-au aflat la o distanță mai mică de doi metri față de aceasta.

Cei mai mulți dintre ei erau considerați "cu risc" de a fi contaminați, pentru că nu purtau măști sau vizieră de protecție în momentul în care au interacționat cu o persoană infectată.

Cu toții au primit fie Hidroxiclorochină, fie un placebo, în primele patru zile care au urmat după contactul cu o persoană infectată. Apoi, cercetătorii au analizat prin teste de laborator și prin studierea simptomelor câți dintre ei au contractat COVID-19 în următoarele două săptămâni.

"Acest studiu randomizat nu a arătat un beneficiu semnificativ al Hidroxiclorochinei ca tratament profilactic după o expunere la COVID-19", au concluzionat autorii cercetării. 49 dintre cei 414 pacienți (12%) care au primit medicamentul au contractat boala, comparativ cu 58 dintre cei 407 de pacienți (14%) care au primit un placebo, diferența nefiind considerată semnificativă din punct de vedere statistic.

Efectele secundare au fost mai frecvente în grupul cu Hidroxiclorochină decât în grupul cu placebo, dar în ambele cazuri ele nu au fost indezirabile.

Rezultatele studiului erau așteptate cu mare nerăbdare, întrucât este vorba despre un studiu controlat randomizat, un experiment considerat ca o referință pentru studierea rezultatelor clinice. Cu toate acestea, "studiul a fost prea redus pentru a furniza o dovadă irefutabilă", a prevenit Martin Landray, profesor de medicină și epidemiologie la Universitatea Oxford, care nu a participat însă la această cercetare.

Mai multe studii vor fi necesare pentru a se afla cu certitudine dacă Hidroxiclorochina poate sau nu avea un efect pozitiv moderat, a adăugat același expert. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
23
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:3,6 m/s
Tue
21
Wed
18
Thu
18
Fri
20
Sat
22

Curs oficial BNM 06 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3895 -0.0444
USD 17.2619 0.0347
RON 4.0083 -0.0122
UAH 0.6355 0.0018
RUB 0.2426 -0.0022
Arhivă Radio Chișinău