Coronavirus: Guvernul italian anunță săptămâna aceasta planul de relaxare a restricțiilor începând de pe 4 mai

  • 21 Aprilie 2020 11:10
Coronavirus: Guvernul italian anunță săptămâna aceasta planul de relaxare a restricțiilor începând de pe 4 mai

Guvernul italian va anunța înainte de finalul săptămânii planul de revenire treptată, începând de la data de 4 mai, din izolarea impusă populației pentru combatarea epidemiei de COVID-19, a indicat marți prim-ministrul Giuseppe Conte, potrivit Reuters, preluat de Agerpres.

Aș vrea să pot spune: să redeschidem totul. Imediat. Începem mâine dimineață ... Însă o astfel de decizie ar fi iresponsabilă. Ar face să crească într-un mod necontrolat curba contagiunilor și ar anula toate eforturile pe care le-am făcut până acum', a scris Conte într-o postare pe Facebook.

'Trebuie să acționăm pe baza unui plan național, care să țină totuși cont de particularitățile teritoriale', a adăugat șeful guvernului italian.

Măsurile de izolare, în vigoare din 9 martie, le impun oamenilor să nu iasă din case decât pentru deplasări absolut necesare și au dus la închiderea majorității afacerilor italiene.

Guvernul se află sub presiunea grupurilor de afaceri și a regiunilor mai industrializate din nord spre a permite o reluare treptată a activităților economice începând cu 4 mai, pentru a împiedica o catastrofă economică.

Ministerul de Finanțe se așteaptă la o contracție economică de circa 8% în acest an, conform unor surse citate de Reuters.

Potrivit lui Conte, relaxarea restricțiilor se va face pe baza unui studiu aprofundat și a datelor științifice, nu pentru 'a satisface o parte a opiniei publice sau a satisface solicitările unor categorii de producători, ale unor companii individuale sau ale anumitor regiuni'.

'Relaxarea aduce cu ea riscul real al unei creșteri pronunțate a curbei de contagiune și trebuie să fim pregătiți să ținem sub control această creștere la niveluri minime, astfel încât riscul de contagiune să fie ''tolerabil''', a adăugat premierul italian.

Un astfel de plan trebuie să asigure nu doar că firmele respectă măsurile de precauție necesare la locurile de muncă, dar trebuie și să ia în considerare fluxul de lucrători pe care redeschiderea îl va genera și impactul acestuia asupra transportului public, mai ales la ore de vârf.

'Relaxarea măsurilor trebuie să aibă loc pe baza unui plan bine structurat și articulat', a subliniat Conte.

Luni, Agenția de protecție civilă a Italiei a raportat că numărul infectărilor a coborât la 2.256, cel mai scăzut nivel de peste o lună. Numărul total al deceselor a ajuns la 24.114, al doilea cel mai ridicat bilanț din lume, după cel din SUA.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău