Coronavirus: Guvernatorul statului brazilian Sao Paulo a anunțat începerea vaccinărilor împotriva COVID-19 în ianuarie

  • 08 Decembrie 2020 09:58
Coronavirus: Guvernatorul statului brazilian Sao Paulo a anunțat începerea vaccinărilor împotriva COVID-19 în ianuarie

Guvernatorul statului brazilian Sao Paulo, Joao Doria, a anunțat luni debutul vaccinărilor împotriva COVID-19 cu vaccinul chinez Coronavac din 25 ianuarie, chiar dacă acesta din urmă nu a fost încă omologat de autoritățile sanitare, informează AFP, preluat de Agerpres.

Persoanele care lucrează în domeniul sanitar vor fi primele vaccinate - potrivit programului furnizat de guvernator în cadrul unei conferințe de presă - urmate de cele de peste 60 de ani, de cele indigene și de quilombolas, membri ai comunităților de descendenți ai sclavilor fugari.

În total, nouă milioane de persoane urmează să fie vaccinate până în martie în cel mai bogat și mai populat stat al Braziliei, cu 46 de milioane de locuitori.

În acest scop, Doria a anunțat înființarea a 5.200 de centre de vaccinare.

Pentru ca acest program să fie implementat la datele stabilite de guvernul din Sao Paulo, vaccinul Coronavac, produs de laboratorul chinez Sinovac, trebuie omologat de Agenția națională de supraveghere a sănătății ANVISA.

Însă cererea de omologare nu a fost încă depusă, chiar dacă faza a treia a studiilor clinice pe câteva câteva mii de voluntari în Brazilia este deja într-un stadiu avansat.

Anunțul lui Doria a fost văzut de către numeroși analiști politici drept o înțepătură la adresa președintelui de extremă dreapta Jair Bolsonaro, căruia nu-i place "vaccinul chinez".

Doria a criticat în special planul național de imunizare împotriva COVID-19, care prevede că vaccinările nu vor începe până în martie.

"De ce să așteptăm luna martie dacă putem salva vieți în ianuarie?", a declarat el luni în cadrul conferinței de presă.

Luna trecută, Jair Bolsonaro a relansat "războiul vaccinurilor" exprimându-și satisfacția pentru suspendarea temporară a studiilor clinice ale Coronavac după moartea unui voluntar.

În octombrie, el ordonase deja anularea unui acord ce viza achiziționarea a milioane de doze din acest vaccin, spunând că a refuză să facă din brazilieni "cobai".

Acordul semnat de guvernul din Sao Paulo cu Sinovac prevede achiziționarea a șase milioane de doze care urmează să ajungă în Brazilia până la sfârșitul lunii și fabricarea locală a 40 de milioane de doze suplimentare.

Luni, autoritățile din Sao Paulo au anunțat că patru milioane de doze vor fi vândute altor state braziliene.

Guvernul federal a semnat, la rândul său, un acord cu laboratorul suedezo-britanic AstraZeneca pentru fabricarea locală a peste 100 de milioane de doze ale vaccinului dezvoltat de Universitatea Oxford, aflat tot în faza a 3-a a studiilor clinice în Brazilia.

Ministerul Sănătății a anunțat luni că intenționează să semneze săptămâna aceasta un memorandum de intenție cu Pfizer pentru achiziționarea a 70 de milioane de doze.

Brazilia este a doua țară pe plan mondial cu cele mai multe decese provocate de COVID-19, bilanțul ajungând în prezent la peste 177.000 de morți. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău