Coronavirus: Germania aduce un omagiu național morților de COVID-19, iar președintele lansează un apel la unitate

  • 18 Aprilie 2021 19:15
Coronavirus: Germania aduce un omagiu național morților de COVID-19, iar președintele lansează un apel la unitate

Șeful statului german a profitat duminică de un omagiu național pentru cei 80.000 de morți de COVID-19 pentru a îndemna țara la unitate, în contextul divizărilor crescânde pe care le provoacă restricțiile impuse de Angela Merkel pentru combaterea pandemiei, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Nu vom permite ca pandemia, care ne obligă la distanțare între indivizi, să ne divizeze și ca societate", a declarat Frank-Walter Steinmeier în cadrul unei ceremonii de la Berlin în prezența principalilor lideri ai țării, printre care și cancelarul Angela Merkel, și a familiilor victimelor.

"Suntem epuizați de povara pandemiei, uzați de controversele în jurul celei mai bune strategii pe care să o urmăm", a adăugat el.

"Sunt conștient că restricțiile, care sunt necesare într-o perioadă de excepție precum pandemia, este posibil să fi provocat involuntar suferințe", a subliniat președintele german, "dar știu de asemenea că liderii politici trebuie să ia decizii dificile pentru a evita o catastrofă și mai mare".

Șeful statului german a aprins simbolic o lumânare în memoria persoanelor decedate de COVID-19 în Germania până în prezent.

Soția unui medic de 59 de ani decedat, Anita Schedel, a depus mărturie privind dificultatea doliului pentru apropiați.

"După ce a ajuns la spital, soțul meu m-a sunat pentru a-mi spune: 'Nu-ți face griji, sunt pe mâini bune, ne vom putea revedea în curând'. Au fost ultimele lui cuvinte", a spus ea în cadrul ceremoniei.

"Și azi amintirea culoarelor lungi ale spitalului mă bântuie, la fel ca și cea a mașinilor medicale și cea a soțului meu marcat de boală. Cel puțin am putut să-i țin mâna" înainte să moară, a mai spus ea.

Comemorarea are loc într-un moment în care Germania este lovită dur de un al treilea val al pandemiei, până duminică fiind înregistrate 3,14 milioane de cazuri de coronavirus.

În același timp, campania de vaccinare a pornit cu greu, chiar dacă în prezent circa 20% din populație a putut să beneficieze de o primă injecție.

Autoritățile sunt permanent criticate pentru modul de gestiune considerat haotic al pandemiei, cu schimburi de acuzații între guvernul federal și landuri.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău