Coronavirus: Criza provocată de pandemie este diferită de Marea Depresiune (șeful Fed)

  • 18 Mai 2020 09:14
Coronavirus: Criza provocată de pandemie este diferită de Marea Depresiune (șeful Fed)

Criza economică provocată de pandemie prezintă "diferențe fundamentale" față de Marea Depresiune, iar creșterea ar trebui să se reia mai rapid în ciuda șomajului foarte ridicat și a unei recesiuni profunde, a declarat duminică șeful Băncii centrale americane Jerome Powell, citat de France Presse, preluat de Agerpres.

"Nu cred deloc că acesta să fie un rezultat probabil", a spus Powell într-un interviu la CBS în legătură cu o Mare Depresiune ca cea din anii 1930, citând o economie înfloritoare înainte de pandemie, bănci solide și un răspuns adecvat din partea autorităților.

Cu toate acestea, el consideră că este probabil un vârf al ratei șomajului la 20 sau 25% și că scăderea PIB-ului în trimestrul doi în Statele Unite va fi "ușor la 20-30%".

Însă, dincolo de indicatorii economici pe care Banca centrală îi întocmește și încearcă să-i anticipeze, Powell a subliniat că trebuie mai ales controlată pandemia, în absența unui vaccin sau tratament dovedit terapeutic.

Dezbaterea face ravagii în Statele Unite între susținătorii unei redeschideri rapide a economiei și cei ai unei deschideri lente și motivate pentru evitarea unui al doilea val de infecții.

"Știți, în acest moment contează cel mai mult indicatorii medicali. Răspândirea virusului. Toate lucrurile care-i sunt asociate" precum măsurile de distanțare socială, a explicat Powell.

Pentru Powell, aceasta este o condiție sine-qua-non ca economia să fie repornită și "credem că ar putea fi cazul celui de-al treilea trimestru". 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău