Coronavirus: Concert-omagiu dedicat românilor din Marea Britanie care lucrează în prima linie în lupta contra COVID-19

  • 08 Iunie 18:21
Coronavirus: Concert-omagiu dedicat românilor din Marea Britanie care lucrează în prima linie în lupta contra COVID-19

Institutul Cultural Român din Londra și Ambasada României în Marea Britanie au organizat joi, 4 iunie, un eveniment special de celebrare a contribuției extraordinare adusă de comunitatea românească din Marea Britanie în lupta împotriva pandemiei, informează un comunicat al institutului remis luni Agerpres.

Concertul susținut de muzicianul originar din Timișoara (Alexandru-Mihai) Sascha Bota (violă) și pianistul australian Cameron Roberts fusese inițial programat să aibă loc la începutul lunii aprilie în cadrul seriei Enescu a ICR Londra, în fața unui public de 200 de iubitori ai muzicii clasice. În noul format, evenimentul a fost transmis pe canalele de social media ale celor două instituții, cât și ale altor organizații românești, fiind vizionat de o audiență de peste 11.000 de persoane.

În deschiderea serii, ES Dan Mihalache, Ambasadorul României în Marea Britanie, a declarat că este mândru să servească a doua cea mai mare comunitate națională din Regatul Unit, un grup de oameni diverși, dar având în comun o etică a muncii exemplară. "Este de necontestat că ei au avut de dus o povară disproporționat mai mare de la începutul pandemiei, pentru că mulți lucrează în sănătate și asistență socială, educație și îngrijirea copilului, producția și distribuția alimentelor, utilități, siguranță publică și transport. Sunt recunoscător vocilor din societatea britanică largă care au apreciat contribuția românilor și româncelor în aceste vremuri tulburi. Într-un moment în care Regatul Unit și România sărbătoresc 140 de ani de relații diplomatice, este foarte important că meritele le sunt recunoscute", a declarat ambasadorul.

Ministrul pentru Vecinătate Europeană și Americi în guvernul britanic Wendy Morton, subsecretar de stat parlamentar, a transmis un mesaj video în care și-a mărturisit încântarea că a fost organizat un concert special de recunoaștere a contribuției românilor din prima linie din Marea Britanie: "Îmi este clar cât de mult prietenia dintre țările noastre este întruchipată de cei 500.000 de cetățeni români care continuă să își aducă o contribuție semnificativă la viața din comunitățile lor aici în Regatul Unit (...) Aș vrea să vă spun din inimă mulțumesc fiecăruia dintre voi pentru contribuția voastră în lupta anti-coronavirus".

Ofițerul cu rangul cel mai înalt din poliția britanică, șeful Poliției Metropolitane, Cressida Dick, a mulțumit la rândul ei comunității românești: "Pe tot cuprinsul țării, în ultimele săptămâni, în timp ce toți am fost amenințați în mod teribil de coronavirus, oamenii din serviciile noastre de urgență și din sistemul de sănătate și alți angajați esențiali au continuat să muncească, oferind servicii excepționale publicului. Mulți dintre acești oameni sunt români și aici în Poliție avem zeci de ofițeri și foarte mulți alți angajați români. Suntem încântați să îi avem, un număr tot mai mare ni s-au alăturat în ultimii ani și ei sunt o parte integrantă a serviciilor pe care Poliția Metropolitană le oferă locuitorilor Londrei. Le sunt recunoscătoare pentru tot ce fac și vreau să le spun prietenilor români din toată țara implicați în activități esențiale: vă mulțumesc foarte mult!", a afirmat ea, potrivit comunicatului.

Într-un clip filmat în fața unui cireș înflorit din București, ES Andrew Noble, Ambasadorul Marii Britanii la București, și-a manifestat regretul că pandemia a încurcat planurile de sărbătorire a 140 de ani de relații diplomatice româno-britanice și a adresat un mesaj direct comunității românești din Marea Britanie: "Vă mulțumesc tuturor pentru că oferiți această legătură umană între Marea Britanie și România. Voi sunteți adevăratul motor al relațiilor noastre bilaterale."

Concertul, care a cuprins lucrări de Bach, Schumann și George Enescu, a avut loc în fața unui Zid al Bunăvoinței, format din fotografii ale aproximativ 100 de români care lucrează în prima linie în Marea Britanie, într-o atmosferă încărcată de emoție, care i-a hrănit artistic pe cei doi muzicieni și i-a făcut să depășească inconvenientul absenței dialogului direct cu publicul, notează comunicatul citat.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
31
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:5,7 m/s
Fri
27
Sat
25
Sun
24
Mon
23
Tue
24

Curs oficial BNM 06 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6895 0.0996
USD 16.6380 -0.0052
RON 4.0732 0.0218
UAH 0.6012 0.0020
RUB 0.2277 0.0022
Arhivă Radio Chișinău