Coronavirus: Certificatul verde poate duce la o creștere a cererii de vaccinare (studiu)

  • 14 Decembrie 2021 09:47
Coronavirus: Certificatul verde poate duce la o creștere a cererii de vaccinare (studiu)

Introducerea certificatului verde poate duce la o creștere a cererii de vaccinare anti-COVID-19 în rândul cetățenilor din țările unde ritmul vaccinării este inferior mediei, potrivit unui studiu publicat luni de revista The Lancet și preluat de EFE, citat de AGERPRES.

Studiul, realizat de Centrul Leverhulme pentru Științe Demografice al Universității Oxford (Marea Britanie), a examinat datele din șase țări și a constatat că introducerea certificatului verde a impulsionat în majoritatea cazurilor o accelerare a campanie de imunizare, deși au fost detectate diferențe între acestea în funcție de gradul de acoperire și de disponibilitate a vaccinurilor.

Astfel, modelele de studiu au indicat că Franța, Israel, Italia și Elveția, "care aveau un nivel de vaccinare inferior mediei", au înregistrat o creștere a cererii de vaccinare după intrarea în vigoare a certificatului verde. În schimb, nu au fost detectate schimbări semnificative în Germania, unde nivelul de acoperire era deja ridicat, sau în Danemarca, unde furnizarea de vaccinuri este limitată.

Principala autoare a studiului, Melinda Mills, notează într-un comunicat că progresul campaniei de vaccinare "continuă să joace un rol crucial" în lupta împotriva pandemiei de coronavirus astfel încât creșterea cererii de vaccinare este "un element cheie", atât pentru a "proteja individul", cât și pentru "a rupe lanțul contagierilor intracomunitare".

În general, a precizat ea, rezultatele arată că, în fața perspectivei impunerii de restricții, s-a înregistrat "o creștere semnificativă" a cererii de vaccinare cu 20 de zile înainte de introducerea certificatului, "care a s-a menținut și după 40 de zile".

"Gradul existent de acceptare a vaccinurilor, suspiciunile la adresa vaccinării, gradul de încredere în autorități și evoluția pandemiei au fost cruciale asupra impactului vaccinării", a subliniat Melinda Mills.

Autorii studiului au constatat de asemenea că, după introducerea certificatului verde digital, creșterea numărului de vaccinări a fost semnificativă în categoria de vârstă sub 30 de ani, comparativ cu grupul celor de vârstă mai înaintată.

În Elveția, spre exemplu, când autoritățile au recurs la certificatul verde pentru a restricționa accesul în cluburile de noapte și la evenimentele cu afluență de public, creșterea ritmului de vaccinare a luat amploare în rândul celor cu vârsta sub 20 de ani.

Când s-a recurs la certificatul verde și pentru accesul în hoteluri și în centrele de agrement, această creștere s-a remarcat și în grupurile de vârstă cuprinse între 20 și 49 de ani, potrivit studiului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău