Cercetătorii olandezi au în vedere un studiu clinic cu voluntari umani pentru a testa vaccinurile împotriva COVID-19

  • 26 Noiembrie 2020 10:11
Cercetătorii olandezi au în vedere un studiu clinic cu voluntari umani pentru a testa vaccinurile împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Leiden (LUMC) din Țările de Jos se pregătesc pentru un potențial studiu clinic de tipul "human challenge", în cadrul căruia voluntarii sunt infectați în mod deliberat cu noul coronavirus pentru a se putea testa, în mediu controlat, eficacitatea candidaților la vaccinul împotriva COVID-19, a anunțat miercuri grupul de advocacy 1Day Sooner.

Planul a atras deja 240 de voluntari, a precizat grupul non-profit cu sediul în Statele Unite.

În septembrie, grupul a anunțat că astfel de studii clinice urmează să înceapă în ianuarie la un centru de carantină din Londra.

Cercetătorii din Olanda nu s-au decis deocamdată să înceapă studiul, fiind necesară obținerea avizelor legale, potrivit 1Day Sooner.

"1Day Sooner susține pregătirea LUMC pentru un studiu clinic "human challenge" pentru COVID-19. Aceste studii pot fi esențiale pentru a dezvolta suficiente vaccinuri cu eficacitate dovedită pentru a vaccina întreaga lume în 2021, nu doar pe cei bogați", se arată în comunicatul grupului.

"Apreciem faptul că cercetătorii de la LUMC iau în calcul în protocolul planificat al procesului perspectiva (de a folosi) voluntari 1Day Sooner în cadrul acestui proces, printre care se numără directorul de operațiuni și organizare 1Day Sooner, Julia Murdza, ca reprezentant al voluntarilor", a adăugat grupul.

Un astfel de studiu "poate fi important pentru a răspunde la întrebările pe care le avem încă despre COVID-19: cât timp durează protecția după infectare? Cum comparăm vaccinurile? Câți anticorpi producem? Ce încărcătură virală provoacă o infecție?", a declarat Meta Roestenberg, cercetătoare în cadrul LUMC, citată în comunicat. "Prin acest studiu se poate răspunde la astfel de întrebări", a adăugat ea.

O companie britanică de biotehnologie a anunțat luna trecută că se află în discuții avansate cu guvernul britanic pentru a crea și furniza tulpini de coronavirus pentru un astfel de studiu.

Centrul Medical al Universității Leiden nu a răspuns imediat unei solicitări formulate de Reuters de a comenta pe marginea acestui subiect.

În cadrul 1Day Sooner funcționează patru departamente - advocacy, comunicare, organizare și cercetare - care lucrează în tandem pentru apărarea drepturilor voluntarilor implicați în teste COVID-19, potrivit site-ului grupului.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău