Coronavirus: Doar câțiva credincioși ortodocși au asistat la aprinderea Luminii Sfinte în Ierusalim

  • 18 Aprilie 2020 19:30
Coronavirus: Doar câțiva credincioși ortodocși au asistat la aprinderea Luminii Sfinte în Ierusalim

Câțiva credincioși ortodocși au asistat sâmbătă la aprinderea Luminii Sfinte în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în contextul în care doar câteva persoane au primit din partea autorităților israeliene permisiunea de a participa la această ceremonie religioasă, informează DPA, preluat de Agerpres.

Israelul a implementat măsuri stricte pentru a limita răspândirea pandemiei, închizând toate lăcașurile de cult și interzicând întrunirile publice. Aceste măsuri se aplică și în Cisiordania.

Potrivit credinței creștinilor ortodocși, razele soarelui trec printr-o lucarnă și aprind în mod miraculos, de Paște, o flacără în cripta Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim, construită pe locul în care Iisus a fost înmormântat și în care apoi a înviat. Acest fapt este considerat un miracol care are loc în Sâmbăta Mare din fiecare an, cu o zi înainte de Duminica Paștelui ortodox.

Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului a aprins lumânări în Capela Sepulcrului și a transmis mai departe Lumina Sfântă preoților prezenți la ceremonie, dintre care unii purtau măști sanitare. Au fost autorizați să participe doar câțiva preoți reprezentând comunitățile greacă, armeană, rusă și coptă, precizează Reuters.

De obicei, la ceremonie asistă sute de credincioși, care se reunesc în număr mare în această biserică. Ceremonia din acest an a fost transmisă în direct de televiziunea palestiniană și de alte companii mass-media.

Potrivit Reuters, în curtea Bisericii Sfântului Mormânt s-au aflat în acest an doar câțiva polițiști și câțiva credincioși, inclusiv trimiși speciali ai bisericilor din țările ortodoxe, care au respectat dispozițiile de distanțare socială și au aplaudat în momentul ieșirii din capelă a preoților care purtau lumânări aprinse de la Lumina Sfântă.

Pe măsură ce cortegiul religios avansa pe străzile din cartierul creștin din Orașul Vechi al Ierusalimului, mai mulți credincioși care nu au putut să fie prezenți la Biserica Sfântului Mormânt au ieșit pe străzile lăturalnice pentru a primi Lumina Sfântă, ignorând astfel restricțiilor adoptate pentru a limita răspândirea coronavirusului, și au început să cânte imnuri religioase, să bată tobe și să ridice crucifixuri spre cer, întinzându-și lumânările peste umerii persoanelor aflate în fața lor, potrivit Reuters.

Lumina Sfântă va fi adusă apoi de la Biserica Sfântului Mormânt în containere speciale la un aeroport situat în apropiere de Tel Aviv, unde, conform tradiției, este așteptată de avioane din Rusia, Grecia, Bulgaria, România, Ucraina și alte țări ortodoxe, potrivit unui oficial local.

În 2020, marcând o distanțare de tradiție din cauza pandemiei de coronavirus, demnitarii din aceste țări vor aștepta Lumina Sfântă la bordul avioanelor lor, fără să coboare pe pista aeroportului.

În Israel, 13.107 persoane au fost testate pozitiv cu noul coronavirus, iar 158 dintre ele au murit, a anunțat Ministerul Sănătății din această țară.

Aproximativ 300 de persoane din Cisiordania și 13 din Fâșia Gaza sunt infectate cu noul coronavirus, potrivit Ministerului Sănătății din Ramallah. În Cisiordania au fost raportate două decese cauzate de COVID-19. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău