Coronavirus: Canada autorizează vaccinul produs de AstraZeneca

  • 26 Februarie 2021 18:13
Coronavirus: Canada autorizează vaccinul produs de AstraZeneca

Autoritățile sanitare canadiene au anunțat vineri că au autorizat al treilea vaccin împotriva COVID-19, cel al gigantului farmaceutic AstraZeneca, informează AFP, preluat de Agerpres.

Canada, care a autorizat deja serurile Pfizer/BioNTech și Moderna, a comandat 20 de milioane de doze din vaccinul produs de AstraZeneca.

"O veste excelentă! Autoritatea în domeniul sănătății a Canadei a autorizat vaccinul AstraZeneca. Prin urmare, el este sigur, eficient și gata să fie utilizat!", și-a exprimat satisfacția Pablo Rodriguez, liderul guvernului în Camera Comunelor, pe Twitter.
 

 

 


Mai devreme luna aceasta, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că acest vaccin poate fi administrat persoanelor de peste 65 de ani și utilizat chiar și într-o țară în care circulă variante mutante de coronavirus.

Acest vaccin cu vector viral, dezvoltat de Universitatea Oxford din Regatul Unit și gigantul farmaceutic AstraZeneca, s-a confruntat cu mici probleme în ultimele săptămâni, eficiența lui nefiind considerată suficient de concludentă în cazul persoanelor cu vârste peste 65 de ani și în țările în care circulă variante mutante.

Vaccinurile de la Pfizer/BioNTech și de la Moderna se bazează pe tehnologia ARN mesager și prezintă o rată de eficacitate mai mare de 90%, comparativ cu 60% pentru AstraZeneca. Însă, acesta din urmă are avantajul enorm că poate fi stocat cu ajutorul mijloacelor de refrigerare clasice. El este deja utilizat pe plan internațional, începând cu Regatul Unit din luna decembrie, dar și în Uniunea Europeană.

De asemenea, Canada trebuie să primească 1,9 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca până la sfârșitul lui iunie prin intermediul mecanismului COVAX al ONU, menit să ajute țările sărace să-și vaccineze populațiile împotriva COVID-19.

Canada, țară cu circa 38 de milioane de locuitori, a comandat sau rezervat peste 400 de milioane de doze de vaccin de la șapte grupuri farmaceutice.

La fel ca numeroase alte țări, Canada s-a confruntat cu întârzieri în ceea ce privește livrările de doze de vaccin Pfizer/BioNTech și Moderna, importate din Europa.

Vineri, Canada înregistra peste 858.000 de cazuri de contaminări și 21.865 de decese cauzate de noul tip de coronavirus de la începutul pandemiei. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău