Coronavirus: Albania scoate pe străzi armata pentru a impune restricțiile de circulație

  • 21 Martie 17:04
Coronavirus: Albania scoate pe străzi armata pentru a impune restricțiile de circulație

Guvernul albanez a desfășurat armata pentru a forța respectarea strictă a restricțiilor de circulație timp de 40 de ore începând de sâmbătă în scopul de a limita propagarea epidemiei de coronavirus, dat fiind că populația nu s-a conformat măsurilor restrictive recomandate, potrivit Reuters, preluat de Agerpres.

Circa 120.000 de albanezi au revenit din Italia, țara cea mai afectată din lume de COVID-19, cu puțin timp înainte ca Albania să întrerupă traficul aerian și maritim cu vecinul său de cealaltă parte a Mării Adriatice în urmă cu 12 zile.

Până în prezent, 76 de persoane au fost testate pozitiv cu noul coronavirus, două dintre ele decedând, dar autoritățile încearcă să evite un salt al contaminărilor care ar pune o presiune prea mare asupra serviciilor de sănătate publică insuficiente.

În pofida dispozițiilor de a sta acasă în cea mai mare parte a zilei și a interdicțiilor la călătorii, numeroși albanezi au continuat să facă jogging în grup, să joace domino în stradă și să ignore recomandările de a păstra distanța între ei la cozile de la magazine.

Premierul Edi Rama și liderul opoziției, Lulzim Basha, într-o rară demonstrație de unitate, au cerut populației să respecte interdicția de a circula timp de 40 de ore începând de sâmbătă, ora locală 13:00 (12:00 GMT).

"Fiecare trebuie să stea acasă după ora 13:00. Poliția și forțele armate vor face uz de forță împotriva oricui va încălca legea, inclusiv pensionari, și vor face uz de tunuri de apă și de gaze lacrimogene dacă va fi nevoie", a avertizat prim-ministrul în direct pe o rețea de socializare.

Singura excepție acceptată de la restricțiile de circulație va fi pentru urgențe.

În timp ce premierul Rama vorbea, sirenele poliției se auzeau, marcând începerea restricțiilor de circulație.

Sâmbătă dimineața, locuitorii capitalei se îndreptau spre piețe și magazine pentru a cumpăra produse alimentare, fără a respecta recomandările de a păstra distanța între ei.

Școlile, universitățile, moscheile, bisericile, barurile, restaurantele și sălile de fitness au fost închise, excepție făcând supermarketurile și farmaciile între anumite ore. Orele de curs se desfășoară online.

Albania a pregătit două spitale suplimentar în așteptarea creșterii numărului de contaminări. În prezent, patru pacienți afectați de coronavirus sunt stabili în centrul de terapie intensivă al spitalului pentru boli infecțioase din Tirana. Doi foști pacienți au spitalului s-au vindecat, a spus Eugena Tomini, de la Insitutul de sănătate publică. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
10
Nori împrăștiați
Umiditate:76 %
Vint:2,1 m/s
Wed
13
Thu
16
Fri
21
Sat
21
Sun
19

Curs oficial BNM 02 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4695 -0.1356
USD 17.5346 -0.0776
RON 4.0190 -0.0275
UAH 0.6542 -0.0015
RUB 0.2518 0.0023
Arhivă Radio Chișinău