Coronavirus: Africa de Sud a lansat miercuri campania de vaccinare împotriva maladiei COVID-19

  • 17 Februarie 2021 15:32
Coronavirus: Africa de Sud a lansat miercuri campania de vaccinare împotriva maladiei COVID-19

Campania de vaccinare împotriva maladiei COVID-19 a debutat miercuri în Africa de Sud, după o amânare cauzată de o serie de dubii legate de eficacitatea împotriva unei variante locale a virusului SARS-CoV-2 a vaccinurilor AstraZeneca-Oxford, cumpărate într-o primă etapă de guvernul sud-african, informează AFP, preluat de Agerpres.

Prima doză dintr-un lot de 80.000 de vaccinuri dezvoltate de grupul farmaceutic american Johnson & Johnson a fost administrată în fața camerelor de filmat unei infirmiere de la maternitatea spitalului din Khayelitsha, un cartier important din Cape Town.

Președintele țării, Cyril Ramaphosa, a fost vaccinat imediat după aceea. "Este o zi importantă pentru țara noastră", a declarat el, dând asigurări că programul de vaccinare se va desfășura "fără obstacole".

Livrate cu mare discreție, marți seară, pe aeroportul din Johannesburg, vaccinurile americane, care se administrează într-o singură doză, au fost transferate într-un spațiu securizat înainte de a fi distribuite în mai multe centre de vaccinare amenajate în întreaga țară.

Prime vaccinuri vor fi rezervate celor 1,2 milioane de membri ai personalului medical din Africa de Sud.

O tranșă suplimentară de 420.000 de doze este așteptată să sosească în săptămânile următoare, a anunțat guvernul sud-african. În total, 9 milioane de doze au fost comandate de la producătorul Johnson & Johnson.

Ele vor fi completate cu 20 de milioane de vaccinuri produse de compania Pfizer. Africa de Sud va primi și alte loturi de vaccin prin intermediul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Uniunii Africane (UA).

Aflată pe ultimele locuri în cursa vaccinărilor pe plan mondial, Africa de Sud, țara cel mai grav afectată pe continentul african de pandemia de coronavirus, ar fi trebuit să înceapă imunizarea populației sale de 59 de milioane de locuitori în primele zile ale lunii februarie, cu 1 milion de vaccinuri britanice produse de alianța AstraZeneca-Oxford.

Acel lot a fost recepționat la începutul lunii februarie cu mare pompă, în prezența președintelui Ramaphosa.

Dar, câteva zile mai târziu, un studiu a dezvăluit o eficiență "limitată" a vaccinului AstraZeneca împotriva variantei sud-africane a noului coronavirus, denumită 501Y.V2, care a constrâns guvernul sud-african să suspende campania națională de vaccinare.

Totuși, experții de la OMS au recomandat utilizarea vaccinului britanic în țările în care sunt prezente noile variante ale virusului SARS-CoV-2.

UA, care și-a asigurat achiziționarea a circa 270 de milioane de doze pentru continentul african, a anunțat la rândul ei că nu va elimina vaccinul AstraZeneca din programul său de imunizare. Autoritățile din Malawi au declarat deja că vor continua să cumpere acest vaccin.

Guvernul sud-african a anunțat marți că va propune lotul de 1 milion de doze de vaccin AstraZeneca, aflate în posesia sa, unui fond administrat de UA, pentru ca dozele în cauză să fie redistribuite.

Vaccinul Johnson & Johnson ar avea o eficiență de cel puțin 57% împotriva variantei sud-africane a noului coronavirus, potrivit unui studiu.

Africa de Sud se confruntă în această perioadă cu al doilea val al pandemiei de coronavirus, cauzat în principal de acea variantă locală, considerată mai contagioasă. Africa de Sud a raportat până în prezent aproape 1,5 milioane de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și peste 48.300 de decese asociate maladiei COVID-19.

Însă curba infectărilor și cea a deceselor au început de curând să scadă, noile cazuri confirmate ajungând sub pragul de 2.000 pe zi, în comparație cu sfârșitul lunii decembrie, când numărul zilnic de infectări era de peste 20.000. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
4,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
3
Tue
3
Wed
3
Arhivă Radio Chișinău