Coronavirus: Aflux de bolnavi în spitalele din regiunea pariziană; un nou lockdown nu este exclus

  • 16 Martie 2021 11:36
Coronavirus: Aflux de bolnavi în spitalele din regiunea pariziană; un nou lockdown nu este exclus

Guvernul francez mizează pe transferurile de bolnavi pentru a slăbi presiunea asupra spitalelor din regiunea pariziană excedate de numărul mare de pacienți cu COVID-19, însă executivul va trebui să decidă rapid asupra unui posibil nou lockdown în această zonă vastă, cea mai populată din Franța și care numără 12 milioane de locuitori, informează luni AFP, preluat de Agerpres.

Cu șase evacuări zilnice pe cale aeriană începând de luni, apoi cu o "operațiune mai amplă" cu trenuri de mare viteză medicalizate la sfârșitul săptămânii, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului francez Gabriel Attal, autoritățile sanitare estimează la circa o sută transferurile de pacienți ce sunt îngrijiți la serviciile de reanimare ale regiunii pariziene (Ile-de-France) spre alte regiuni, până la sfârșitul acestei săptămâni.

Operațiunea ar urma să permită reducerea presiunii pe care o resimt cadrele medicale din spitalele din zonă, unde totalul capacităților inițiale a fost atins, cu peste 1.100 de bolnavi de COVID-19 aflați duminică la reanimare.

La nivelul întregii țări, în acest weekend erau peste 4.100 de pacienți la serviciile de terapie intensivă rezervate celor mai grave cazuri, însă sub nivelul vârfului înregistrat toamna trecută în timpul celui de-al doilea val, de 4.900.

Potrivit președintei regiunii Ile-de-France, Valerie Pecresse, creșterea numărului de contaminări din ultimele zile se explică prin prezența "variantei britanice", care "nu este doar mai contagioasă, ci și mai mortală". Ea a declarat la televiziunea publică France 2 că nu se opune unor restricții justificate, dacă acestea sunt proporționate.

"Există doar două tratamente care sunt cunoscute astăzi ca fiind eficace împotriva epidemiei: carantina și vaccinarea. Iar vaccinarea va avea efect abia după câteva luni, în timp ce noi vorbim aici în termeni de săptămâni", a declarat la postul de radio France Inter directorul medical pentru situații de criză al Asistenței Publice - Spitale din Paris (AP-HP), Bruno Riou.

Peste 5 milioane de francezi au fost inoculați cu cel puțin o doză de vaccin, dintre care 2,2 milioane au fost vaccinați cu două doze.

Potrivit lui Bruno Riou, transferurile de bolnavi nu sunt "o supapă de presiune" și "chiar dacă situația nu este încă scăpată de sub control, ea va fi".

Virusul circulă în continuare în mod activ în regiunea pariziană, unde rata de incidență se situa deja pe 11 martie la 391 de cazuri noi la 100.000 de locuitori în ultimele șapte zile, comparativ cu 348 în urmă cu o săptămână.

Săptămâna trecută autoritățile regionale în domeniul sănătății au dat "ordin ferm" spitalelor și clinicilor să amâne 40% dintre activitățile lor medicale și chirugicale.

La un an după primul lockdown, COVID-19 apasă în continuare asupra vieții de zi cu zi în Franța: interdicție de circulație începând cu orele 18:00, restaurante, baruri, instituții de cultură și săli de sport private închise, studenți primiți în grupuri mici în sălile din universității. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău