Corneliu Gurin a fost restabilit, urmează destituirea lui Palihovici? (Jurnal de Chișinău)

  • 21 Mai 2013 09:28
Corneliu Gurin a fost restabilit, urmează destituirea lui Palihovici? (Jurnal de Chișinău)

Corneliu Gurin a fost restabilit, urmează destituirea lui Palihovici? se întreabă Jurnal de Chișinău.

Dacă Curtea Constituțională va declara neconstituțională instituirii funcției de președinte interimar al Parlamentului, Legislativul va rămâne fără conducere, iar toate actele care au fost votate după 25 aprilie 2013, ziua demiterii lui Marian Lupu, vor fi abrogate.

Nicolae Negru scrie în Jurnal de Chișinău, contestând decizia de sâmbătă a Curții Constituționale, că, dacă nu ar fi existat antipatia pentru Vlad Filat, dacă judecătorii CC ar fi făcut abstracție de factorul politic, decizia lor în acest caz ar fi putut fi alta, favorabilă legii privind extinderea competențelor premierului interimar. Pe de altă parte, de data aceasta, și Iurie Leancă, și Vlad Filat au „contribuit” la „deraierea” pe pista politicului a Curții Constituționale. Decizia de demitere a celor trei miniștri liberali – Mihai Moldovanu, Anatol Șalaru și Ion Ciobanu – nu avea altă rațiune, a recunoscut-o și dl Leancă, decât una politică. În felul acesta Filat pășește pe urmele celor cărora le-a reproșat că adoptă decizii de stat în baza sentimentelor personale. Democrația, statul de drept, Republica Moldova vor eșua dacă nu punem capăt acțiunilor umorale, meschine, ticăloase sau dacă nu scoatem instituțiile de stat de sub controlul „răzbunătorilor”, scrie Nicolae Negru.

Răul emană de la Curtea Constituțională care a devenit cel mai periculos infractor pe terenul nostru de joc politic, consideră Petru Bogatu de la Jurnal de Chișinău. autorul își exprimă temerea că un singur actor politic, dacă reușește să-și facă mendrele, va controla tot. În primul rând partidele. În al doilea rând, Procuratura Generală, Curtea Constituțională, celelalte judecătorii mari și mici, miniștrii, deputații și figuranții.

Ziarul național îl citează pe deputatul PLDM Ion Butmalai, care susține că nu l-a votat pe Corneliu Gurin la funcția de procuror general. Acesta critică decizia Curții Constituționale potrivit căreia procurorul general Corneliu Gurin a fost revocat ilegal din funcție și o califică ca fiind o comandă politică. Pe de altă parte, democratul Adrian Candu susține că decizia magistraților de la CC este una firească și așteptată.

Igor Cașu scrie în Adevărul că Vlad Filat ar face mai bine să mai testeze Curtea Constituțională, oricât de supărat ar fi. Pentru că supărarea nu este un sfetnic bun în politică și pentru că în joc nu e doar soarta sa personală. Întrucât el reprezintă alegătorii care l-au votat și care au încă speranțe că acordurile din toamnă de la Vilnius cu UE nu vor fi ratate, comportamentul său ar trebui să fie mai responsabil.

Creditorii au scos la vânzare averea Termocom, titrează Adevărul. Obosiți să mai aștepte momentul când furnizorul de căldură din Capitală va rambursa datoriile de miliarde, creditorii vând, pe bucăți, activele deținute de întreprindere. Administratorul întreprinderii Termocom a scos la licitația ce va avea loc la 27 mai patru obiective în valoare totală de 91 de milioane de lei. Principalul imobil este Centrala Termică de Est, de pe strada Valea Bâcului, iar prețul cerut este de 75 de milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
11
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău