Corneliu Ciurea: Demisia procurorului e logică, dar nu rezolvă problema

  • 12 Iulie 2019 08:07
Corneliu Ciurea: Demisia procurorului e logică, dar nu rezolvă problema

Demisia lui Eduard Harunjen din fruntea Procuraturii Generale nu rezolvă sub nicio formă problema instituției, dar aceasta este logică având în vedere evenimentele din ultimele săptămâni. De această părere este comentatorul politic Corneliu Ciurea. În opinia lui, pentru actuala putere este o sarcină uriașă reformarea Procuraturii, dar pentru aceasta este nevoie de timp, transmite IPN.

„Ceea ce a putut să facă destul de rapid actuala alianță este să înlăture persoanele-cheie de la vârf. Dar, după cum au spus și mulți reprezentanți ai societății civile, dacă înlături oamenii de la vârf nu înseamnă că ai schimbat sistemul. Și aici, voința politică a blocului ACUM și a socialiștilor se izbește de sistemul procurorilor pe care unii îl consideră rău, iar alții – doar un sistem obișnuit”, a afirmat comentatorul în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Deputatul blocului ACUM Oazu Nantoi spune referitor la frauda bancară că Procuraturii Generale nu i se impută că a greșit ceva în investigare. „S-a creat impresia că Procuratura Generală i-a protejat pe făptașii acestei crime, oferindu-le timp pentru ca banii aceia care au fost furați să fie ascunși cât mai bine, profitând de realitățile de astăzi care există pe glob legate de zonele off-shore”, spune Oazu Nantoi. În opinia lui, ceea ce s-a petrecut în interiorul Republicii Moldova putea fi investigat de Procuratura Generală fără nicio problemă, iar pentru ceea ce a avut loc în exterior s-a putut recurge la ajutorul companiilor specializate.

Expertul economic Viorel Gârbu consideră că în perioada anterioară se exercita o presiune asupra instituțiilor statului printre care și Procuratura. Potrivit lui, după furtul miliardului este firesc să presupui că puterea politică anterioară a fost, într-o măsură foarte mare, de rea credință și a avut la mână diverse instrumente care i-a permis să controleze economia aproape în ansamblu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25
Nori împrăștiați
Umiditate:25 %
Vint:1,5 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
22
Sat
23

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău