Cornelia Cozonac: CIJ va acționa CEC în judecată pentru îngrădirea accesului la informații

  • 15 Noiembrie 2016 17:01
Cornelia Cozonac: CIJ va acționa CEC în judecată pentru îngrădirea accesului la informații Anticoruptie.md

O problemă sesizată de oameni a fost lipsa membrilor birourilor electorale în perioada pre-alegeri, iar aceasta nu le-a permis să-și ridice certificatele pentru a putea vota în altă parte. Cel puțin 6 cazuri de acest gen au fost raportate la linia fierbinte.

Inițiativa pentru alegeri transparente „Prezidențiale curate” raportează că între cele două tururi de scrutin și în timpul alegerilor din 13 noiembrie la linia fierbinte a inițiativei au apelat zeci de persoane. Apelanții se interesau unde pot să voteze și de ce fel de acte au nevoie. Unii apelanți au raportat și încălcări. Acordarea asistenței juridice prin intermediul liniei fierbinți a fost lansată de Centrul pentru Analiză și Prevenire a Corupției, Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJ) și Ziarul de Gardă.

Galina Bostan, președinta CAPC, a spus într-o conferință de presă IPN că între primul și al doilea tur al prezidențialelor la linia fierbinte au apelat 73 de cetățeni. În mare parte, apelanții s-au interesat de locul votării și cum pot obține certificat pentru a vota în altă localitate decât domiciliul. O parte dintre apelanți au vrut să afle cum pot vota dacă au buletinul de identitate expirat. „Ne-a bucurat și dorința oamenilor de a face ordine în listele electorale”, a precizat Galina Bostan.
Un apelant s-a indignat că în regiunea Krasnodar, Rusia, nu s-a deschis secție de vot deși acolo sunt mulți cetățeni moldoveni. Iar o femeie a menționat că nepotul ei student nu poate să voteze, căci l-ar costa 200 de lei să se deplaseze la locul de trai.

Galina Bostan a mai spus că în ziua scrutinului, pe 13 noiembrie, la linia fierbinte au apelat 30 de persoane. O femeie din Ocnița a comunicat că pe lista unde era înscrisă  cu adresa sa au apărut alte trei persoane care nu erau în primul tur. Un alt apel menționa despre faptul că în satul Sănătăuca, Florești, alegătorii erau aduși organizat din regiunea transnistreană, iar un om ar fi întrebat de unde își poate ridica banii pentru că a votat.

Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, a menționat că problema mare în campania electorală a fost îngrădirea accesului la informații. Astfel, jurnaliștii de investigații nu au putut obține de la Comisia Electorală Centrală mai multe informații privind semnatarii în listele de subscripție și donatorii pentru partide. Jurnalista a subliniat că împreună cu colegii săi avea lansate mai multe investigații care s-au blocat deoarece CEC a calificat informațiile solicitate ca fiind cu caracter personal chiar dacă CIJ a semnat o declarație pe propria răspundere că nu va divulga astfel de informații.

Cornelia Cozonac a menționat că CIJ va acționa CEC în judecată pentru îngrădirea accesului la informații.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău