DIALOG EUROPEAN | Corina Crețu: „Republica Moldova are un cetățean în Parlamentul European. Am primit aviz pozitiv pentru cetățenia Rep Moldova” (Audio)
-
22 Septembrie 2023 12:17
Rep. Moldova este pregătită să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană de la începutul anului viitor. Este în interesul Guvernului să facă reforme și le va face, a declarat europarlamentara Corina Crețu în cadrul emisiunii Dialog European de Radio Chișinău. Ea a sugerat că autoritățile trebuie să se axeze pe reforma justiției, lupta anticorupție, precum și pe comunicarea cu cetățenii. Corina Crețu mai crede că regiunea transnistreană nu ar trebuie să oprească Rep. Moldova în procesul de aderare la UE, transmite Radio Chișinău.
„Am toată încrederea că Republica Moldova va primi votul pozitiv din partea Consiliului Uniunii Europene până la sfârșitul anului 2023. Este în interesul întregii Uniuni Europene. Sunteți scutul Uniunii Europene în fața acestui război”.
Totodată europarlamentara a subliniat faptul că și Republica Moldova trebuie să-și facă partea sa munca.
„Nu am venit aici să dau sfaturi, dar sigur este această problemă a justiției și înțeleg că există un gol care nu poate fi acoperit cu profesioniști, probabil poate cu expertiză internațională. Lupta cu corupția și comunicarea cu cetățenii, pentru a fi convinși că singurul drum pentru dezvoltare este cu Uniunea Europeană. Munca cea mai intensă pentru Guvern, pentru Societatea Civilă va începe după ce se vor deschide negocierile, când vor urma mai multe etape de transformare profundă a statului”.
Potrivit Corinei Crețu este foarte important să se ofere o dată a începerii negocierilor de aderare, pentru că din acel moment pe lângă ajutoarele primite până acum, vor veni și fondurile de preaderare.
„Cred că Republica Moldova trebuie să fie pregătită cu proiecte, astfel ca să emită facturi și să înceapă să primească acești bani din ziua în care pornesc negocierile de aderare. Iar apoi să se pregătească pentru statutul de țară membră a Uniunii Europene, unde sumele vor fi 10-15 ori mai mari, iar asta vă spun în calitate de fost Comisar European pentru Politică Regională și am văzut țări care au pierdut bani tocmai pentru că nu au avut specialiști să facă proiecte și să absoarbă bani europeni nerambursabili.”
Corina Crețu a mai anunțat că pe 3 octombrie Parlamentul European va discuta și se va face bilanțul privind reformele realizate de Republica Moldova în parcursul său european și va discuta despre revizuirea regulamentului cadrului financiar multianual și va solicita majorarea bugetului instrumentului de preaderare.
“Eu, în calitate de membru al Comisiei de Politică Externă, voi solicita o intervenție în cadrul acestei dezbateri și o să subliniez faptul că Republica Moldova este pregătită să înceapă negocierile de aderare, pentru că sunt convinsă că e în interesul Guvernului să facă aceste reforme și le va face. Tot în ședința din 3 octombrie a Parlamentului European vom discuta și revizuirea regulamentului cadrului financiar multianual și vom solicita majorarea bugetului instrumentului de preaderare pentru țările care doresc să intre în Uniunea Europeană”.
Corina Crețu a mai spus că a primit aviz pozitiv pentru cetățenia Republicii Moldova.
Radio Chișinău: „ Noi ne dorim să fim cetățeni europeni, dvs vă doriți să fiți cetățen al Republicii Moldova. Presa de la Chișinău titra că vom avea un cetățean al RM în Parlamentul European.
Corina Crețu: -Îl aveți deja. Am primit aviz pozitiv pentru cetățenia Republicii Moldova”, a declarat Corin Crețu.
Aceasta a menționat că bunicii săi sunt refugiați din Basarabia. “Au fugit din Basarabia când mama sa avea doi ani, erau considerați burghezi. E singurul lucru pe care pot să-l fac în semn de omagiu pentru sacrificiile pe care le-au făcut și eforturile lor pentru ca noi să existăm astăzi ca familie”.