Corespondență Radio Chișinău de la Bruxelles | Siegfried Mureșan: Rusia a încercat să împiedice decizia Consiliului European, dar a eșuat și a fost o sărbătoare pentru Ucraina, R. Moldova și Uniunea Europeană” / Video

  • 15 Decembrie 2023 15:40
Corespondență Radio Chișinău de la Bruxelles | Siegfried Mureșan: Rusia a încercat să împiedice decizia Consiliului European, dar a eșuat și a fost o sărbătoare pentru Ucraina, R. Moldova și Uniunea Europeană” / Video

Decizia luată ieri, 14 decembrie, în unanimitate, de șefii de state și de guverne din Uniunea Europeană, grupați în Consiliul European, a fost una istorică pentru Republica Moldova, cea mai importantă de la obținerea independenței, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan. Potrivit reporterului Radio Chișinău aflat la Bruxelles, decizia Consiliului European este importantă pentru că garantează parcursul european al R. Moldova, este confirmarea faptului că UE dorește ca Republica Moldova să fie în rândurile sale și este confirmarea faptului că pașii de aderare se întâmplă rapid.

În mai puțin de 4 luni de zile de la depunerea cererii de aderare, Uniunea Europeană a evaluat cererea, a evaluat-o pozitiv și a luat decizia de a acorda Republicii Moldova statut de candidat la aderarea la Uniunea Europeană. În cazul României și a altor state central-europene, această prima etapă a durat ani de zile. Pentru R Moldova și Ucraina a fost posibil în doar 4 luni de zile”, a spus Siegfried Mureșan.

Europarlamentarul am mai precizat că Uniunea Europeană a făcut Republicii Moldova și Ucrainei niște recomandări pentru reformele de implementat, iar progresul înregistrat de R. Moldova în aceste reforme a fost impresionant.

Comisia Europeană, Parlamentul European și șefii de state și de guvern au decis să trecem la următoarea etapă, să începem negocierile. Modul în care tot acest proces s-a desfășurat arată, în primul rând, că R. Moldova are perspectivă europeană și că UE o dorește în rândurile ei. În al doilea rând, R. Moldova progresează și rezultatele ei sunt apreciate. În al treilea rând, toate aceste etape se întâmplă rapid și UE este decisă să se implice tehnic, politic, financiar pentru a apropia R. Moldova. În al patrulea rând, foarte important, decizia de ieri arată că R. Moldova a ieșit din sfera de influență a Rusiei. Federația Rusă a încercat să țină Ucraina și Republica Moldova pe loc, dar a eșuat. Tentativele de dezordine din R. Moldova au eșuat. Vom mai vedea în continuare astfel de tentative, dar trebuie să fim încurajați de rezultatele obținute împreună de cetățenii din R. Moldova, de autoritățile de la Chișinău și instituțiile europene”, a spus europarlamentarul.

Inclusiv prin ultimul susținător al Federației Ruse în Consiliul European, Viktor Orban, Rusia a încercat să împiedice această decizie, dar a eșuat și a fost o sărbătoare pentru Ucraina, Republica Moldova și Uniunea Europeană”, a conchis Siegfried Mureșan. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:3,09 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău