Corespondență Radio Chișinău de la Bruxelles | Nicu Popescu: R. Moldova va lansa procesul propriu-zis de pregătire și de structurare a negocierilor de aderare la UE

  • 15 Decembrie 2023 08:46
Corespondență Radio Chișinău de la Bruxelles | Nicu Popescu: R. Moldova va lansa procesul propriu-zis de pregătire și de structurare a negocierilor de aderare la UE

R. Moldova va lansa astăzi, 15 decembrie, procesul propriu-zis de pregătire și de structurare a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, iar primul capitol de negocieri va fi cel legat de justiție, a declarat vicepremierul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, ieri la Bruxelles la o întâlnire cu jurnaliștii din R. Moldova, relatează corespondentul Radio Chișinău Ala Boțan.

Șeful diplomației de la Chișinău a făcut aceste declarații după decizia Consiliului European privind deschiderea negocierilor de aderare cu Rep. Moldova.

În această dimineață, Nicu Popescu va avea o întrevedere cu directorul General al Direcției generale vecinătate și negocieri de extindere a UE, Gert-Jan Koopman, pentru a oficializa decizia de începere a negocierilor.

Vicepremierul Nicu Popescu a afirmat că deja se discută cu Comisia Europeană  un calendar  de progres pe capitole, care va aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană. Potrivit ministrului Popescu mecanismul de negociere este practic gata, însă procesul de negociere nu va fi simplu și rapid, iar Republica Moldova va trebui să facă multe, ca standardele noastre să corespundă cu cele europene.

Nicu Popescu a anunțat că primul capitol de negocieri va fi cel legat de justiție.

 „Vor urma și alte capitole, însă acest lucru urmează să  fie decis în discuțiile cu reprezentanții Comisiei Europene”, a precizat Nicu Popescu. 

În conferința sa de presă de la Bruxelles, ministrul de Externe a menționat sprijinul pe care îl primește Republica Moldova din partea statelor membre ale Uniunii Europene,  care fac un efort enorm pentru a menține Republica Moldova pe făgașul  democrației, păcii și bunăstării, în cest context amintind de România care ne-a ajutat la modul practic în acest proces, dar și diplomatic.

Totodată șeful diplomației de la Chișinău a amintit că cererea pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost depusă într-un context dramatic a agresiunii ruse în Ucraina.

Nicu Popescu a recunoscut și faptul că Republica Moldova se poate concentra pe reforme și democratizare, inclusiv datorită capacității de rezistență a statului ucrainean, al societății ucrainene care creează acest spațiu și care prin sacrificiul pe care îl face Ucraina, apără și Republica Moldova de pericole militare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:5,66 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău