Corespondență din Kiev: Ce le transmite consilierul lui Zelenski românilor care se opun ajutorării Ucrainei: „Voi trebuie să faceți o alegere”

  • 06 Martie 2023 13:12
Corespondență din Kiev: Ce le transmite consilierul lui Zelenski românilor care se opun ajutorării Ucrainei: „Voi trebuie să faceți o alegere”

​Într-un interviu acordat jurnaliștilor HotNews.ro aflați la Kiev, Mykhailo Podolyak, consilierul președintelui Zelenski, a explicat care sunt, în opinia sa, argumentele pentru care europenii și, implicit românii, ar trebui să susțină în continuare Ucraina în războiul declanșat de Rusia, scrie hotnews.ro.

Administrația prezidențială se află cam la jumătate de kilometru de Piața Maidan, punctul zero al Kievului. Deoarece este o țintă pentru rachetele rusești, întreaga zonă unde se află clădirile guvernamentale ale Ucrainei este înconjurată de checkpointuri.

Pentru a merge cu mașina sau a te plimba pe jos prin această zonă, fie trebuie să locuiești acolo, fie trebuie să te afli pe o listă cu persoane autorizate pe care forțele de securitate o au de la locuitori sau autorități.

Clădirea prezidențială este pregătită cu o ultimă linie de apărare în cazul în care armata rusă ajunge atât de departe: intrarea în sediul președintelui este plină cu saci de nisip din spatele cărora soldații ucraineni ar putea trage în inamic.

Deocamdată, lucrurile sunt liniștite în Kiev. Până noaptea trecută nu mai fusese nicio alarmă aeriană de câteva zile. La ora 1 noaptea, însă sirenele au început să sune în oraș, ca și pe aplicațiile Alert! Instalate pe telefon. Oamenii nu s-au mai grăbit însă spre adăposturi, așa cum o făceau altădată.

Într-un astfel de context, sâmbătă dimineață, echipa HotNews.ro s-a întâlnit la sediul administrației prezindențiale cu Mykhailo Podolyak, consilierul lui Zelenski.

„Europa trebuie să înceteze să-i mai fie frică de Rusia”

După un an de război, se vorbește deja despre „oboseala europenilor” legată de războiul din Ucraina. În România avem niște date (n.r.-dintr-un Eurobarometru) care arată că 25% dintre români s-ar opune în acest moment ajutorării Ucrainei. Cum poate fi contracarată această „oboseală”? Cum vedeți lucrurile?

Mykhailo Podolyak: Noi încercăm să explicăm natura acestui conflict, a acestui război. Vreau să transmit celor 25% populației din României (n.r- care dezaprobă ajutorarea Ucrainei): voi sunteți de acord ca rușii să vină la voi și să taie copiii voștri?

Dacă nu sunteți de acord să ajutați acum Ucraina și nu vă pare rău de tot ce ar putea să se întâmple dacă Rusia nu va fi oprită, rușii vor intra în Moldova și pe urmă vor intra și în Românie și este posibil ca Rusia să domine în întreaga Europa.

De asta noi trebuie să explicăm natura acestui război: Nu este război pentru teritoriu, este un război pentru dreptul de a trăi așa cum vrei tu.

Rusia a transmis foarte clar că nu va respecta dreptul internațional și va investi foarte mulți bani, inclusiv pentru omoruri politice, pentru asasinate.

A transmis foarte clar că va investi bani în corupție, în deturnare a ordinii publice din aceste țări și în partidele radicale, pentru a face dezordine în interiorul acestora..

Noi acum spunem foarte tranșant că, fie ne întoarcem la ordine, fie Europa nu va exista în general, iar voi trebuie să faceți o alegere.

Continuarea aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău