Coreea de Sud: Liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat executări după eșecul summitului de la Hanoi (presă)

  • 31 Mai 2019 09:10
Coreea de Sud: Liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat executări după eșecul summitului de la Hanoi (presă)

Coreea de Nord l-a executat pe trimisul său special în SUA Kim Hyok Chol și alți 4 diplomați nord-coreeni care au participat la negocierile la nivelul grupurilor de lucru pentru pregătirea celui de-al doilea summit SUA-Coreea de Nord din februarie, considerându-i responsabili pentru eșecul acestuia, scrie în ediția sa de vineri ziarul sud-coreean Chosun Ilbo, transmite Reuters,preluat de AGERPRES.

Kim Yong Chol, un înalt funcționar și partener de dialog al secretarului de stat american Mike Pompeo în pregătirea summitului dintre președintele Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un de la Hanoi, ar fi fost de asemenea supus muncii forțate și educării ideologice. După demiterea sa, Kim Yong Chol a fost obligat să muncească în provincia Jagang, în timp ce Kim Song Hye, care a participat la negocierile la nivel de grupuri de lucru cu Kim Hyok Chol, a fost închis într-un lagăr politic.

Publicația sud-coreeană notează că liderul nord-coreean ar fi ordonat o curățare masivă pentru a distrage atenția de la nemulțumirea și tulburarea existente pe plan intern.

"Kim Hyok Chol a fost anchetat și executat la aeroportul Mirim, în luna martie, împreună cu 4 oficiali ai ministerului de externe", scrie Chosun Ilbo, menționând totodată că aceștia au fost acuzați de spionaj în favoarea Statelor Unite, fără a dezvălui sursa din Coreea de Nord de la care a obținut informația.

Kim Hyok Chol a fost omologul în negocieri al reprezentantului special al SUA pentru Coreea de Nord Stephen Biegun înaintea summitului de la Hanoi.

Shin Hye Yong, interpretul liderului Kim Jong Un la întâlnirea din capitala Vietnamului, se bănuiește că ar fi fost de asemenea închis într-un lagăr politic pentru subminarea autorității lui Kim Jong Un prin comiterea unei greșeli de interpretare grave.

Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean, care l-a asistat pe acesta la Hanoi, se pare că a fost obligată să se retragă, scrie ziarul Chosun Ilbo citând un oficial guvernamental sud-coreean.

Ziarul nord-coreean Rodong Sinmun a scris joi, într-un comentariu, că "dacă te comporți ca și când l-ai venera pe Lider în fața (altora) dar visezi la altceva când acesta nu este atent, este un act împotriva partidului, ani-revoluționar și prin care se renunță la fidelitatea morală față de Lider, iar astfel de oameni nu pot scăpa de judecata aspră a revoluției".

Este pentru prima oară de la executarea în decembrie 2013 a lui Jang Song Thaek, unchiul lui Kim Jong Un, când expresii ce fac aluziile la curățiri, precum "împotriva partidului, anti-revoluționar și judecată aspră" sunt folosite într-un articol apărut în Rodong Sinmun.

Un oficial din partea Ministrului Unificării din Coreea de Sud a refuzat să facă comentarii. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
13
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,1 m/s
Sun
14
Mon
13
Tue
12
Wed
12
Thu
15

Curs oficial BNM 30 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4009 -0.0000
USD 17.6277 -0.0000
RON 4.0060 -0.0000
UAH 0.6555 -0.0000
RUB 0.2486 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău