Coreea de Sud | Fostul președinte Lee Myung-Bak, anchetat pentru corupție

  • 22 Ianuarie 2018 10:59
Coreea de Sud | Fostul președinte Lee Myung-Bak, anchetat pentru corupție

Procuratura sud-coreeană a efectuat luni percheziții la domiciliul și biroul fratelui fostului președinte Lee Myung-Bak, în cadrul unei anchete asupra unor posibile sume de bani primite de fostul șef al statului, relatează AFP.

Lee Sang-Deuk, 82 de ani, care a avut o influență foarte mare în timpul președinției (2008-2013) fratelui său, este suspectat că a primit sute de milioane de woni din partea Serviciului național de informații (NIS), a informat agenția sud-coreeană Yonhap.

Fost avocat, Lee Sang-Deuk a fost condamnat în 2013 pentru corupție într-un dosar distinct și a petrecut 14 luni după gratii.

Anchetatorii din cadrul procuraturii districtului central al capitalei Seul au confiscat luni documente și calculatoare în cursul perchezițiilor, potrivit Yonhap.

Percheziția a avut loc în cadrul unei anchete asupra unor posibile de transferuri ilegale de fonduri între președinție și NIS în timpul mandatului lui Lee Myung-Bak și al lui Park Geun-Hye, de asemenea conservatoare, care a fost destituită într-un răsunător scandal de corupție.

Actualul președinte de centru-stânga, Moon Jae-In, s-a angajat, în urma acestei afaceri care a zguduit țara, că va face curat în guvernarea celei de-a patra economii a Asiei.

Săptămâna trecută, Lee Myung-Bak a denunțat o "răzbunare politică" după arestarea a doi dintre consilierii săi suspectați că au primit bani din partea NIS.

Anchetele asupra șefilor de stat precedenți sunt un lucru obișnuit în Coreea de Sud.

Sub mandatul lui Lee Myung-Bak, fostul președinte liberal Roh Moo-Hyun a fost audiat fiind suspectat de corupție și s-a sinucis.

Park Geun-Hye, care se află în arest după destituirea sa, este în prezent judecată pentru 18 capete de acuzare, în special pentru corupție și abuz de putere.

Ea este acuzată de procuratură că, printre altele, a primit în fiecare lună, din 2013 până la mijlocul lui 2016, între 50 de milioane și 200 de milioane de woni (între 39.000 și 156.000 de euro) din partea Serviciului național de informații.

Park Geun-Hye a fost destituită de parlament la 9 decembrie 2016, o decizie confirmată în martie de Curtea Constituțională, ceea ce a dus la punerea ei sub acuzare și trimiterea în arest.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău