Coreea de Sud | Curtea Constituțională a aprobat destituirea din funcție a președintei Park Geun-Hye

  • 10 Martie 2017 08:03
 Coreea de Sud | Curtea Constituțională a aprobat destituirea din funcție a președintei Park Geun-Hye

Curtea Constituțională din Coreea de Sud a aprobat vineri destituirea din funcție a președintei Park Geun-Hye, implicată într-un scandal de corupție de proporții, relatează AFP.

Acțiunile lui Park “au subminat grav spiritul (…) democrației și statului de drept”, a declarat președintele Curții Constituționale, Lee Jung-Mi. “Președinta Park Geun-hye (…) a fost destituită”, a adăugat el.

Decizia luată în unanimitate de judecătorii instanței validează suspendarea decisă de Adunarea Națională pe 9 decembrie.

Park va trebui să părăsească Casa Albastră, sediul președinției sud-coreene. Alegătorii vor fi chemați la vot pentru a-și desemna un nou președinte în decurs de 60 de zile.

Park, primul șef de stat sud-coreean destituit astfel, își pierde imunitatea prezidențială, ceea ce o expune la eventuale urmăriri în justiție.

Scandalul o are în centru pe confidenta din umbră a președintei, Choi Soon-Sil, judecată pentru că ar cerut mită d emilioane de dolari de la marile companii din țară.

Instanța supremă a decis că Park a încălcat legea permițându-i prieteni sale să se amestece în afacerile statului.

“Președintele trebuie să își folosească puterea conform Constituției și legilor, iar detaliile activității sale trebuie să fie transparente, pentru ca poporul să îi poată evalua munca”, se arată în decizie.

“Park a ascuns complet ingerințele lui Choi în afacerile statului, a dezmințit zvonurile când au început să apară și chiar i-a criticat pe cei care au lansat zvonurile”, se adaugă în document.

Scandalul a divizat profund țara : conservatorii mai în vârstă o susțin în continuare, în timp ce liberalii au cerut demiterea ei.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:0 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău