Coreea de Nord și proiecte economice în Insulele Kurile, subiecte aflate pe agenda întrevederii Putin-Abe la Moscova

  • 26 Mai 2018 15:59
Coreea de Nord și proiecte economice în Insulele Kurile, subiecte aflate pe agenda întrevederii Putin-Abe la Moscova

Premierul japonez Shinzo Abe discută sâmbătă la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin despre dosarul nuclear nord-coreean și cooperarea economică privind Insulele Kurile disputate de zeci de ani de cele două țări, relatează dpa.

Reuniunea între cei doi lideri în capitala Rusiei are loc la două zile după ce președintele american Donald Trump a anulat brusc summitul cu liderul nord-coreean Kim Jong Un prevăzut luna viitoare în Singapore.

Într-un discurs rostit vineri la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, premierul Shinzo Abe a subliniat importanța cooperării bilaterale privind denuclearizarea Coreei de Nord.

Abe și Putin urmează să se pună de acord asupra accelerării pregătirilor pentru proiecte economice comune în Insulele Kurile administrate de Rusia, însă revendicate de Japonia care le numește Teritoriile de Nord.

Puține progrese au fost înregistrate de la întrevederea celor doi lideri în decembrie 2016 când Putin și Abe au ajuns la un acord pentru a începe discuții privind proiecte pe cele patru insule sudice ale arhipelagului.

Premierul nipon și președintele rus vor conveni asupra unor noi proiecte care includ servicii de sănătate, energie și dezvoltare urbană, a anunțat agenția de presă Kyodo, citând surse guvernamentale japoneze.

Trupele sovietice au cucerit Insulele Kurile la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, forțând cei 17.000 de locuitori niponi să părăsească teritoriul. Disputa teritorială a împiedicat Japonia și Rusia să semneze un tratat de pace și afectează relațiile bilaterale în special pe plan comercial. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău