ANSA avertizează: Elementele decorative de pe prăjituri pot fi periculoase
-
23 Ianuarie 11:04
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează consumatorii asupra decorațiunilor deserturilor. Specialiștii în domeniul siguranței alimentelor atenționează consumatorii că aceste produse pot fi nesigure pentru consum.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) îndeamnă consumatorii să verifice cu atenție eticheta și să țină cont de următoarele informații:
1. Coloranții naturali, cum ar fi curcumina (E100), beta-carotenul (E160) și altele, extrase din surse vegetale, sunt considerați siguri pentru consum;
2. Coloranții alimentari: galben portocaliu (E 110), galben de chinolină (E 104), carmoizină (E 122), roșu allura (E 129), tartrazină (E 102), roșu ponceau 4R (E 124) sunt fabricați chimic, oferind culori mai intense, sunt mai stabili decât cei naturali, dar sunt considerați periculoși. În același timp, acești coloranți pot afecta negativ activitatea copiilor și atenția acestora!
3. Cerneala pentru imprimanta alimentară, cariocile alimentare, unele sclipiciuri sub formă de pudră, prafurile în formă de spary colorat, pudra strălucitoare, perlele colorate, pot conține, de fapt, materiale care nu prezintă siguranță alimentară.
4. Există sclipici-uri/spray-uri care sunt comestibile și sunt produse special pentru utilizare în alimentație. Aceste produse sunt fabricate din ingrediente care pot fi consumate în siguranță.
5. Agenții economici care importă sau produc sclipici, cerneală și praf comestibil sunt obligați să indice pe etichetă și în actele de însoțire ingredientele utilizate și proporția aditivilor alimentari din compoziția acestora.
„Produsele decorative care nu sunt destinate vânzării către consumatorul final trebuie să aibă înscrisă mențiunea „pentru produse alimentare”, mențiunea „pentru uz alimentar restricționat” sau o indicație mai precisă privind utilizarea alimentară prevăzută.Dacă alegeți să comandați un tort cu decorațiuni necomestibile, asigurați-vă că le îndepărtați înainte de consum”, menționează ANSA.
Totodată, ANSA subliniază că vânzătorii sunt obligați să furnizeze informațiile de la producător despre ingredientele decorațiunilor folosite la ornarea produselor de patiserie, înainte ca acestea să ajungă pe masă.
ANSA reamintește, tuturor producătorilor, că sunt responsabili de informarea consumatorilor, iar consumatorilor, la rândul lor, să aleagă produsele alimentare în cunoștință de cauză.
„Pentru nerespectarea legislației în domeniul siguranței alimentelor, producătorii de alimente ce conțin ingrediente nesigure sunt pasibili de amenzi de până la 500 de unități convenționale”, mai notează instituția.