Europa riscă să aibă nevoie de gaze suplimentare în valoare de 6 miliarde de dolari în vara lui 2025
-
23 Ianuarie 09:10
Europa ar putea fi nevoită să cumpere cel puțin 100 de încărcături suplimentare de gaz în această vară, în valoare de aproximativ 6 miliarde de dolari la prețurile de astăzi, pentru a reumple stocurile de gaze după scăderea pe care au provocat-o în această iarnă vremea rece și oprirea aprovizionării rusești, relatează Reuters.
Depozitele de gaze din UE s-au golit mai repede în această iarnă decât în cele precedente, iar în prezent sunt la un grad de umplere de 59%, conform celor mai recente date furnizate de Gas Infrastructure Europe, transmite HotNews.
Nivelul este mult mai mic decât în perioada similară a anului trecut, când depozitele erau la un grad de umplere de 75%, sau decât în cea din 2023, când erau la 79%.
Depozitele de gaze din UE ar putea scădea la 30% până la final de martie
Până la sfârșitul lunii martie, nivelul ar putea să scadă până la 35% sau chiar 30% din capacitate, estimează Florence Schmit, strateg Rabobank în sectorul energiei. Depozitele de gaze din UE erau la 58% la finalul lui martie 2024.
Dacă gradul de umplere scade la 35%, adică la aproximativ 38 de miliarde de metri cubi, clienții europeni vor trebui să găsească 12 miliarde de metri cubi suplimentari pe piața globală în această vară, comparativ cu situația din 2024, spune și Erisa Pasko, analist la Energy Aspects.
Cele 12 miliarde de metri cubi echivalează cu aproximativ 120 de tancuri cu gaz natural lichefiat (GNL), în valoare de 6 miliarde de dolari la prețurile actuale, arată calculele Reuters.
Temerile generate de stocare contribuie la menținerea unor prețuri deja ridicate ale gazelor europene, care se tranzacționează la maximele ultimelor 14 luni, alimentate și de vremea rece, și de încheierea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina.
Prețuri ridicate pentru lunile de vară
Cererea mai mare a Europei pentru reumplerea depozitelor se reflectă și ea în prețuri ridicate pentru lunile de vară, care sunt mai scumpe decât contractele pentru iarna viitoare.
Este o situație neobișnuită și care nu s-a mai întâmplat din finalul lui 2021 și 2022, când Gazprom a încetat să mai umple depozitele europene, conform datelor LSEG.
Energy Aspects estimează că prețurile de vară pentru gazele din UE vor fi de 49,5 euro per MWh, inclusiv ca efect al pierderii unei cantități de GNL din Rusia în contextul sancțiunilor americane.
Rabobank estimează că prețurile de vară vor fi cuprinse între 34 și 37 de euro per MWh, în creștere cu 10% față de nivelurile din 2024, dar sub cele la care se tranzacționează pe piață în prezent.
Analiștii și industria sunt de acord că penuriile de gaz european sunt puțin probabile în acest an. Până și Slovacia, țara cea mai afectată de încheierea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina, a anunțat că are îndeajuns pentru a acoperi anul 2025.