Coreea de Nord, Rusia și Siria vor domina agenda summitului G7 de la Lucca

  • 10 Aprilie 2017 10:45
Coreea de Nord, Rusia și Siria vor domina agenda summitului G7 de la Lucca

Miniștrii de Externe din ”Grupul celor Șapte” (G7) se vor reuni luni și marți la summitul din localitatea Lucca, situată în Toscana, iar agenda ar urma să fie dominată de discuții despre ultimele provocări lansate de regimul nord-coreean, precum și implicarea rușilor în conflictul sirian.

Noi tensiuni au apărut în ultima săptămână, după ce armata americană a lansat un atac cu rachete de croazieră asupra unei baze aeriene a forțelor președintelui Bashar al-Assad, susținut de către Moscova și Teheran.

Între timp, regimul nord-coreean a argumentat că acțiunea militară americană reprezintă o justificare pentru programul său nuclear, care amenință Coreea de Sud și Japonia.

Președintele Putin a catalogat atacul american drept o ”agresiune împotriva unei țări suverane”, însă Rusia a fost suspendată din G8 după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea.

Războiul declarațiilor nu a rămas fără un răspuns din partea Occidentului, iar șeful diplomației britanice a decis să renunțe la o vizită la Moscova.

Londra a acuzat Moscova că este responsabilă ”prin proxy” de moartea civililor în atacul chimic din localitatea Khan Sheikhoun.

Tillerson a precizat că este timpul ca rușii să se gândească cu grijă la sprijinul continuu oferit regimului Assad.

Între timp, portavionul și grupul săi aeronaval implicat în atacul asupra bazei al-Shaayrat a plecat spre peninsula Coreeană.

G7 este reprezentat de Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite. 

De asemenea, la acest summit vor participa și reprezentanții Uniunii Europene.

Sursa: News.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:4,63 m/s
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău