Coreea de Nord difuzează propriul raport despre situația drepturilor omului în SUA

  • 31 Ianuarie 2018 10:11
Coreea de Nord difuzează propriul raport despre situația drepturilor omului în SUA

Coreea de Nord a acuzat Statele Unite ale Americii că ''încalcă flagrant drepturile omului'' într-un raport difuzat miercuri în limba engleză de agenția oficială nord-coreeană de presă KCNA, așa-numita ''Carte albă'' a Phenianului cu privire la încălcările dreptului omului, în momentul în care președintele american Donald Trump își începuse discursul cu privire la Starea Uniunii în care a condamnat Coreea de Nord, în special pentru dezvoltarea programelor nuclear și balistic, relatează AFP.

Situația drepturilor omului în Coreea de Nord este sever criticată nu doar de SUA, ci și de ONU. Potrivit estimărilor, Phenianul deține aproximativ 120.000 de deținuți politici în lagăre de tip Gulag.

Washingtonul publică anual un raport cu privire la drepturile omului pe plan mondial, care clasează cu regularitate Coreea de Nord printre țările cu situația cea mai gravă în materie, dar raportul Phenianului vizează strict SUA.

''Statele Unite, 'gardienii democrației' și 'campioni ai drepturilor omului' alimentează escrocheria cu drepturile omului, dar ele nu vor putea niciodată să-și ascundă adevărata identitate de violatori flagranți ai drepturilor omului'', potrivit raportului difuzat de KCNA.

''Discriminarea rasială și mizantropia sunt boli grave inerente sistemului social american și ele s-au agravat de la venirea la putere a lui Donald Trump'', se menționează în text, care evocă manifestațiile violente de la Charlottesville de anul trecut.

Americanii din clasa muncitoare ''sunt suspendați deasupra abisului și coșmarului'', lipsiți de locuri de muncă și de locuințe, confruntați cu costuri medicale exorbitante, se mai spune în raport. În paralel, numeroși înalți reprezentanți ai administrației președintelui Donald Trump sunt ''miliardari proveniți din conglomerate'', continuă KCNA.

''Politicile antipopulare duse deschis de un an de administrația Trump servesc, fără excepție, intereselor câtorva dintre cele mai bogate cercuri'', conform textului menționat.

AFP amintește că o comisie a ONU a publicat în 2014 un raport extrem de critic care concluziona că regimul nord-coreean se face vinovată de abuzuri ''fără echivalent în lumea contemporană''.

Anchetatorii Națiunilor Unite au adunat mărturiile unor exilați nord-coreeni și au obținut material documentar despre o vastă rețea de lagăre de muncă, precum și despre cazuri de tortură, execuții sumare și violuri.

Coreea de Nord a calificat acest raport drept o ficțiune inventată de Statele Unite și aliații lor.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău