Coreea de Nord desfășoară noi forțe la granița cu Sudul după ce a lansat un satelit de spionaj
-
23 Noiembrie 2023 12:50
Coreea de Nord a anunțat joi că își va consolida prezența militară la granița cu Coreea de Sud, după ce a plasat pe orbită un satelit spion cu ajutorul Rusiei, potrivit Seulului, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.
După două eșecuri în mai și în august, o rachetă a decolat marți din Coreea de Nord și a plasat pe orbită satelitul militar de observare „Malligyong-1”, potrivit presei oficiale nord-coreene. Seulul a confirmat joi că plasarea pe orbită a satelitului fost realizată cu succes, după ce marți a suspendat parțial, din cauza lansării satelitului, acordul intercoreean din 2018 menit să reducă tensiunile dintre cele două țări.
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a asistat personal la lansarea rachetei și a studiat deja imagini din satelit ale principalelor baze militare americane de pe insula Guam, din Oceanul Pacific, potrivit presei de stat din Coreea de Nord.
Lansarea a avut loc cu încălcarea rezoluțiilor ONU care interzic Phenianului să folosească tehnologii de rachete balistice și a fost condamnată de Coreea de Sud, Japonia, Statele Unite și Națiunile Unite.
Satelitul a fost „plasat pe o traiectorie orbitală”, a declarat joi un oficial al Serviciului național de informații sud-coreean, în cadrul unei întâlniri cu deputați. Potrivit acestuia, Coreea de Nord a beneficiat de ajutor din partea Rusiei.
Potrivit deputatului Yoo Sang-bum, care a participat la întâlnire, „Coreea de Nord a furnizat Moscovei planul și datele privind prima și cea de-a doua lansare de satelit. Rusia a analizat apoi aceste date și le-a comunicat Phenianului”.
Coreea de Sud e sceptică față de funcționalitatea satelitului
Serviciile secrete sud-coreene, care au colectat și au analizat resturile unuia dintre sateliții care au căzut în mare după eșecul lansării și au concluzionat că acesta nu avea o utilizare militară, consideră totuși puțin probabil ca satelitul să funcționeze deja, a mai spus Yoo.
„Având în vedere că de obicei este nevoie de trei ani pentru a dezvolta un satelit, declarațiile actuale nu garantează capacitatea satelitară a Phenianului, cu excepția cazului în care acesta face publice fotografiile bazei din Guam pe care le-a menționat”, a explicat deputatul.
Pe lângă suspendarea parțială a acordului intercoreean semnat în urmă cu 5 ani, Coreea de Sud a decis să desfășoare imediat „mijloace de supraveghere și recunoaștere” la graniță.
Ministerul apărării nord-coreean a calificat decizia Seulului drept „imprudentă” și a anunțat că suspendă la rândul său integral acordul din 2018. Phenianul va „desfășura acum forțe armate mai puternice și noi tipuri de echipamente militare în regiune de-a lungul liniei de demarcație militară”, a avertizat Ministerul Apărării într-un comunicat citat de agenția oficială KCNA.
Ministerul nord-coreean a reiterat joi că lansarea satelitului de către Phenian face parte din "dreptul la autoapărare" al țării și a criticat reacția "extrem de isterică" a Seulului.