Coreea de Nord califică noile sancțiuni impuse de ONU drept "un act de război"

  • 24 Decembrie 2017 11:24
Coreea de Nord califică noile sancțiuni impuse de ONU drept

Coreea de Nord a calificat duminică drept "un act de război" noile sancțiuni votate vineri de Consiliul de Securitate al ONU împotriva programelor sale nuclear și balistic, transmite AFP.

"Respingem în totalitate ultimele sancțiuni ale ONU (...) ca o atingere violentă adusă suveranității republicii noastre și un act de război care distruge pacea și stabilitatea în peninsula coreeană și în regiune", a declarat ministerul nord-coreean al Afacerilor Externe, într-un comunicat difuzat de KCNA, agenția oficială de presă a Phenianului.

"Statele Unite, complet îngrozite de realizarea noastră istorică de a finaliza forța nucleară a statului, acționează din ce în ce mai isteric pentru a impune cele mai dure sancțiuni întâlnite vreodată și presiune asupra țării noastre", arată ministerul de Externe de la Phenian, citat de agenția EFE.

Comunicatul adaugă că, dacă Statele Unite doresc să trăiască în pace, vor trebui "să abandoneze politica lor ostilă față de RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană, numele oficial al țării - n.red.) și să învețe să coexiste cu o țară care deține arme nucleare".

Regimul condus de Kim Jong-Un avertizează de asemenea că va continua să-și consolideze capacitatea nucleară de descurajare și autoapărare, cu scopul de a eradica fundamental amenințările nucleare ale Statelor Unite, șantajul și acțiunile ostile, stabilind un echilibru practic de forțe cu SUA", relevă și Reuters.

Coreea de Nord mai spune că noua rezoluție a ONU este echivalentul unei blocade economice complete împotriva sa și că țările care au votat sancțiunile se vor confrunta cu mânia Phenianului.

"Acele țări care au ridicat mâna în favoarea "rezoluției sancțiunilor" vor fi făcute responsabile în totalitate pentru consecințele "rezoluției" și ne vom asigura pentru totdeauna că vor plăti un preț greu pentru ceea ce au făcut", avertizează regimul nord-coreean.

"Lumea dorește pace, nu moarte!", a scris pe Twitter, vineri, președintele american, Donald Trump, după noile sancțiuni votate în unanimitate de Consiliul de Securitate al ONU împotriva Coreei de Nord.

"Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite s-a pronunțat cu 15 voturi la zero în favoarea noilor sancțiuni împotriva Coreei de Nord. Lumea dorește pace, nu moarte", a arătat Donald Trump, citat de AFP.

Consiliul de Securitate al ONU a înăsprit vineri sancțiunile împotriva Coreii de Nord printr-un vot unanim asupra unei rezoluții americane care abordează aprovizionarea cu petrol și chestiunea muncitorilor nord-coreeni din străinătate.

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, prezidat în decembrie de Japonia, au adoptat textul vineri în jurul orelor 13.30 (18.30 GMT).

Este a noua serie de sancțiuni impuse de ONU, deosebit de severe, dintre care ultimele trei au fost adoptate la inițiativa americanilor după un test nuclear și mai multe tiruri cu rachete efectuate de Phenian.

Rezoluția îi vizează în special pe expatriații nord-coreeni, toți fiind obligați să se întoarcă acasă până la sfârșitul lui 2019. Proiectul inițial prevedea un termen de 12 luni.

Mai multe mii de nord-coreeni lucrează în străinătate, mai ales în Rusia și China, generând prețioase venituri în valută pentru țara lor. Potrivit ONU, ei muncesc în "condiții apropiate de sclavie".

Textul înăsprește cu precădere unele dispoziții incluse în rezoluții precedente, în special reducând livrările de petrol brut și rafinat care provin majoritar din China. Aprovizionările cu produse petroliere trebuie în consecință să scadă cu 75%, și nu cu 90%, cum au dorit inițial Statele Unite. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău