Coreea de Nord ar putea deține peste 240 de arme atomice până în 2027 (studiu)

  • 13 Aprilie 2021 14:15
Coreea de Nord ar putea deține peste 240 de arme atomice până în 2027 (studiu)

Coreea de Nord ar putea deține peste 240 de arme nucleare până în anul 2027, relevă un studiu publicat marți de Institutul Asan și Rand Corporation, care fac o recomandare controversată și anume ca armele atomice să fie desfășurate din nou în Coreea de Sud, transmite EFE, potrivit Agerpres.

''Până în 2019 se estimează că statul nord-coreean a achiziționat între 30 și 60 de kilograme de plutoniu și între minimum 175 de kilograme și maximum 645 de kilograme de uraniu îmbogățit'', se menționează în studiu, publicat în comun de Institutul Asan și de Rand Corporation, două centre de reflecție create de mari grupuri de afaceri.

Pornind de la aceste cifre, ''se estimează că numărul total al armelor nucleare de care va dispune Coreea de Nord până în 2027 va fi cuprins între 151 și 242'', la care se adaugă ''zecile de rachete balistice intercontinentale mobile (ICBM)'', potrivit textului.

În această situație, în studiu se menționează că Phenianul va acționa tot mai amenințător la adresa Coreei de Sud și că, ''pentru a evita un război nuclear'', alianța dintre Seul și Washington trebuie ''să pună accentul pe claritatea strategică mai degrabă decât pe ambiguitatea strategică'', așa cum se întâmplă în prezent, potrivit autorilor studiului.

Analiza consideră că SUA și Coreea de Sud ar trebui să trimită un mesaj regimului nord-coreean în care să spună clar că folosirea armelor nucleare va presupune ''un contraatac nuclear imediat'' din partea Washingtonului și ''va conduce fără putință de tăgadă la dispariția'' acestuia.

Din acest motiv - menționează studiul - ''trebuie să se ia serios în considerare'' opțiuni precum desfășurarea de către SUA a unor arme nucleare tactice cu rază scurtă de acțiune în Coreea de Sud și rachete balistice cu rază intermediară de acțiune.

SUA afirmă că și-au retras toate armele tactice nucleare din Coreea de Sud în 1991 - pe când Coreea de Nord încă nu deținea arme nucleare - pentru a evita o creștere și mai mare a tensiunilor în peninsulă, iar posibilitatea de a le redesfășura reprezintă un subiect controversat asupra căruia sud-coreenii au păreri împărțite.

În ianuarie, liderul nord-coreean Kim Jong-un a avertizat că va începe să testeze noi arme tactice de distrugere în masă dacă SUA nu vin cu noi formule pentru o relaxare a sancțiunilor și reluarea dialogului privind dezarmarea nucleară, blocat din 2019. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău