Coreea de Nord a verificat un nou sistem de arme. Imaginile din satelit sugerează că se pregătește pentru al șaptelea test nuclear

  • 17 Aprilie 12:55
Coreea de Nord a verificat un nou sistem de arme. Imaginile din satelit sugerează că se pregătește pentru al șaptelea test nuclear

Coreea de Nord a testat un nou sistem de arme, a transmis duminică presa de stat nord-coreeană, care a spus că acesta "va crește puterea artileriei cu rază lungă de acțiune" și "va spori eficacitatea armelor sale nucleare tactice". Testarea a fost supravegheată de liderul nord-coreean Kim Jong Un, a anunțat KCNA, fără a preciza data exactă.

Liderul nord-coreean a transmis echipei militare de cercetare "instrucțiuni importante cu privire la continuarea dezvoltării capacităților nucleare de apărare și a forțelor de luptă", a adăugat KCNA, citată de Agerpres.

Vineri, Coreea de Nord a sărbătorit ziua de naștere a liderului fondator al Coreei de Nord, bunicul lui Kim, Kim Il Sung, cu o procesiune publică uriașă, artificii și dansuri sincronizat, dar fără paradă militară.

Analiștii și oficialii sud-coreeni și americani au estimat că un test nuclear este posibil în contextul acestei importante aniversări.

Sărbătorirea aniversării a avut loc la trei săptămâni după ce Coreea de Nord a organizat cel mai important test de rachete balistice intercontinentale de până acum, pentru prima oară din 2017.

Oficiali și analiști apreciază că regimul de la Phenian ar putea efectua cel de-al șaptelea test nuclear în următoarele săptămâni.

Imaginile din satelit indică semnele unor noi activități într-un tunel de la situl de testare nucleară Punggye-ri, despre care Coreea de Nord spune că a fost demolat în 2018, înaintea primului summit Trump-Kim.

Coreea de Nord a testat de șase ori arme nucleare din 2006 și s-a lăudat cu succesul testului din 2017 - o bombă cu hidrogen cu o putere estimată la 250 de kilotone.

Oficialii sud-coreeni au spus că Phenianul ar putea să mai organizeze o paradă militară sau să efectueze un test în jurul datei de 25 aprilie, zi în care este marcată aniversarea înființării armatei populare coreene.

Aniversarea coincide cu exercițiile militare comune Coreea de Sud - Statele Unite, care urmează să înceapă luni. Coreea de Sud și Statele Unite desfășoară în mod regulat exerciții militare. Regimul de la Phenian a protestat în mod regulat împotriva acestor exerciții, acuzându-le ca fiind pregătiri pentru un război. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:0,51 m/s
Mon
3
Tue
5
Wed
1
Thu
1
Fri
2
Arhivă Radio Chișinău