Coreea de Nord a preluat președinția unui organism ONU pentru dezarmare, în vreme ce se pregătește să efectueze un nou test nuclear
-
02 Iunie 2022 19:35
Coreea de Nord, supusă sancțiunilor pentru dezvoltarea armelor nucleare și încălcarea, astfel, a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, a preluat conducerea unui organism al ONU care urmărește să încheie acorduri de dezarmare, relatează Rador.
Anul acesta, Coreea de Nord a testat o serie de rachete balistice - de asemenea interzise de rezoluțiile CSONU - și pare că se pregătește să efectueze un nou test nuclear pentru prima dată din 2017.
Țara a obținut președinția Conferinței pentru Dezarmare deoarece aceasta este conferită în ordine alfabetică celor 65 de state membre ale sale. "RPDC rămâne angajată să contribuie la pacea globală și dezarmare și acordă importanță activității conferinței", a declarat ambasadorul Han Tae Song la întâlnirea de la Geneva, spunând că este o "onoare și un privilegiu" să dețină acest rol.
Statul deținător de arme nucleare a lansat săptămâna trecută mai multe rachete, inclusiv una despre care se crede că este cea mai mare rachetă balistică intercontinentală de care dispune.
Trimișii occidentali au condamnat pe rând, joi, acțiunile Phenianului, Australia descriindu-le drept "destabilizatoare". Cu toate acestea, ei nu au răspuns unui îndemn de a părăsi întâlnirea, așa cum au cerut zeci de ONG-uri, au spus martorii. În schimb, unele misiuni diplomatice au trimis reprezentanți de nivel mai scăzut decât ambasadorii, care ar fi participat de obicei.
Reacția generală a fost văzută de observatori ca fiind mai reținută în comparație cu cea din 2018, când președinția aceluiași organism a fost preluată de Siria. În timpul reuniunii de atunci, reprezentantul Canadei a citit mărturiile supraviețuitorilor unui atac chimic sirian, în semn de protest.
Hillel Neuer, director executiv al UN Watch, care monitorizează performanța organismului global, a declarat că președinția Coreei de Nord va "submina grav imaginea și credibilitatea ONU". "Acest lucru nu poate decât să evidențieze irelevanța CD-ului în contextul actual", a spus Marc Finaud, expert la Centrul pentru Politică de Securitate de la Geneva, despre rolul Coreei de Nord.