Coreea de Nord a lansat un "proiectil neidentificat". Ambasador: "Nimeni nu ne poate nega dreptul legitim la autoapărare". Reacția SUA

  • 28 Septembrie 2021 09:31
Coreea de Nord a lansat un

Coreea de Nord a tras marți un "proiectil" în mare, în momentul în care ambasadorul său la ONU a revendicat "dreptul legitim" al țării sale de a testa arme în fața "politicii ostile" a Statelor Unite și Seulului. Este a treia lansare efectuată de Phenian în această lună. Statele Unite au condamnat lansarea proiectilului, pe care o consideră o "amenințare pentru vecinii Coreei de Nord".

Armata sud-coreeană a anunțat că Coreea de Nord a tras marți în zori un "proiectil neidentificat" în largul coastei sale de est. La rândul său, un purtător de cuvânt al ministerului japonez al apărării a declarat, sub acoperirea anonimatului, că proiectilul "pare a fi o rachetă balistică", potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Acesta a fost al treilea tir efectuat de Phenian în luna septembrie. Primul a implicat o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune, iar al doilea rachete balistice cu rază scurtă de acțiune.

Practic în același moment, ambasadorul nord-coreean la ONU, Kim Song, a declarat Adunării Generale a Națiunilor Unite că țara sa are "dreptul legitim" de a testa armele și de "a-și întări capacitățile de apărare.

"Nimeni nu poate nega Coreii de Nord dreptul legitim la autoapărare pentru a dezvolta, testa, fabrica și deține sisteme de arme", a insistat diplomatul, reclamând Statelor Unite să înceteze "politica ostilă".

"Ne întărim capacitățile naționale de apărare cu scopul de a ne apăra și garanta în mod fiabil securitatea și pacea țării", a adăugat Kim Song.

Statele Unite "ar trebui să demonstreze în practică că nu au nicio dorință ostilă în privința noastră", a continuat ambasadorul. "Dacă este așa, suntem gata să răspundem" în același mod, "dar se pare că Statele Unite nu sunt pregătite" să meargă în această direcție, a declarat el.

Americanii trebuie "să înceteze exercițiile lor militare și să nu mai desfășoare o panoplie strategică împotriva țării noastre", a mai reclamat ambasadorul nord-coreean.

Phenianul și-a înmulțit în ultimele zile mesajele ambigue la adresa SUA și Coreii de Sud.

Tirul de marți au loc la câteva zile după ce Kim Yo Jong, influenta soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, a lăsat să se întrevadă posibilitatea unui summit între cele două Corei, cerând ca în prealabil Seulul să renunțe la "politica sa ostilă".

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,54 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău