Coreea de Nord a efectuat un exercițiu de artilerie lângă frontiera cu Sudul

  • 25 Noiembrie 2019 12:01
Coreea de Nord a efectuat un exercițiu de artilerie lângă frontiera cu Sudul

Coreea de Nord a efectuat un exercițiu de artilerie pe o insulă de lângă frontiera maritimă vestică cu Coreea de Sud, o acțiune condamnată luni de Seul fără a se menționa data când a avut loc, considerând evenimentul ca o încălcare a celor convenite de cele două state vecine la summitul de la Phenian de anul trecut, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Exercițiul s-a desfășurat pe insula Changri, situată în Marea Galbenă (numită Marea de Vest în cele două Corei), la aproximativ 15 km nord de granița maritimă, cu prilejul unei vizite a liderului nord-coreean, Kim Jong Un, la un detașament militar amplasat acolo, a confirmat pentru EFE un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării.

Ministerul Apărării a "regretat" gestul, apreciind că acesta încalcă acordul pentru scăderea tensiunilor militare semnat de Kim Jong Un și președintele sud-coreean, Moon Jae-in, la summitul bilateral de la Phenian din septembrie anul trecut.

Nu se cunoaște data exactă la care a avut loc exercițiul, despre care a informat luni propaganda regimului nord-coreean.

Changri, situată la circa 130 km nord-vest de orașul port sud-coreean Incheon, se află foarte aproape de așa-numita Linie a Delimitării de Nord, trasată de Seul și Washington la finalul Războiului din Coreea (1950-1953) și al cărei traseu este respins de Phenian pe motiv că-i diminuează apele teritoriale.

Agenția nord-coreeană de știri KCNA a arătat că Kim le-a ordonat soldaților desfășurați pe insulă "să realizeze un sistem robust" de manieră să asigure "o pregătire totală pentru a executa o misiune de luptă în orice moment".

"Cerem Coreei de Nord să înceteze imediat orice acțiune militară în zone de frontieră, ce ar putea spori tensiunile militare, și să respecte pe deplin acordul (de anul trecut), a explicat, într-o conferință de presă, purtătoarea de cuvânt a ministerului sud-coreean al Apărării, Choi Hyun-soo, în declarații transmise de agenția de știri Yonhap.

După apropierea intercoreeană din 2018, lipsa de progrese în negocierile privind denuclearizarea cu Statele Unite (în special în ce privește ridicarea sancțiunilor sau reactivarea proiectelor de cooperare între cele două Corei) a condus Phenianul la reluarea unei atitudini mai ostile față de Washington și de vecinul său de la sud.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău