Coran ars: Avertisment al Turciei adresat cetățenilor săi din Occident

  • 29 Ianuarie 2023 09:30
Coran ars: Avertisment al Turciei adresat cetățenilor săi din Occident

Turcia și-a avertizat sâmbătă, 28 ianuarie cetățenii, dorind să călătorească împotriva intoleranței religioase în Europa și a rasismului în Statele Unite, la o zi după un apel la vigilență din partea țărilor occidentale cetățenilor lor în fața riscului de atentate pe teritoriul turc, notează Agerpres.

Acest apel - al Washingtonului, Parisului, Berlinului sau Romei - de a evita locurile în care sunt prezente adunări publice sau aglomerări mari de persoane în Turcia a venit după ce exemplare din Coran au fost arse în Suedia și Danemarca în cursul unor manifestații anti-turce.

O notificare a Ministerului de Externe de la Ankara îi informează pe turiștii turci că există "niveluri periculoase de intoleranță și ură religioasă în Europa". Un alt comunicat susține că, "recent, au avut loc atacuri verbale și fizice împotriva străinilor și acte rasiste în Statele Unite".

Aceste tensiuni cresc, pe fondul blocării de către Turcia din luna mai a extinderii Alianței Nord-Atlantice la Suedia și Finlanda, cerând în schimb mai ales autorităților de la Stockholm extrădarea unor refugiați kurzi pe care Ankara îi consideră "teroriști".

Turcia și Ungaria sunt singurele țări ale NATO care încă nu au ratificat în parlament aderarea la Alianță a Suediei și Finlandei. Ungaria ar urma să finalizeze procedura luna viitoare.

Căutând să revigoreze sprijinul bazei sale în perspectiva viitoarelor alegeri prezidențiale din Turcia de la jumătatea lui mai, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat că Suedia nu se mai poate baza pe "sprijinul" Turciei pentru aderarea la NATO. Negocierile sunt oficial suspendate, reamintește AFP. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău