Corabia Moldova plutește spre nicăieri

  • 05 Februarie 2015 09:18
Corabia Moldova plutește spre nicăieri

REVISTA PRESEI din 5 februarie 2015

Iurie Leancă, încrezător. Liberalii, Fermi – titrează Adevărul, care se referă la întrevederea de aseară dintre premierul desemnat și Partidul Liberal.

Dacă Iurie Leancă s-a arătat bine-dispus și optimist, atunci Mihai Ghimpu a reiterat faptul că PL va vota pentru Guvernul Leancă, numai dacă și liberalii vor face din el. Mihai Ghimpu este convins că liderii PLDM și PD nu își doresc o alianță cu liberalii.

EVZ scrie că vizita recentă la Chișinău a consilierului cancelarului german a readus șansele pentru formarea unei alianțe de guvernare în formatul PLDM-PD-PL. Analiștii observă că  după vizita consilierului Angelei Merkel, declarațiile liderilor politici s-au schimbat.

Ziarul Național informează că Președintele român Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniță, în care a arătat că rezultatul votului de la parlamentare trimite la o formulă a puterii executive în care responsabilitatea să fie împărțită între toate partidele proeuropene. Șeful statului român consideră că „un guvern stabil și cu o viziune unitară proeuropeană este de preferat oricărei alte soluții de compromis”, iar „asigurarea unei majorități parlamentare reprezintă garanția unui Guvern stabil”.

Corabia Moldova plutește spre nicăieri, titrează Timpul care preia o analiză despre situația politică de la Chișinău. ”Dacă „integrarea europeană” a Republicii Moldova a fost un obiectiv prioritar al politicii externe românești, atunci această politică a suferit un eșec… Favoriții politicienilor de la București nici măcar nu au pierdut dramatic alegerile, sancționați de electorat pentru cine știe ce reforme europene dureroase, dar necesare. Dimpotrivă, aceștia au câștigat alegerile. Doar că și-au dat jos masca europeană pe care o purtau”, comentează publicația.

Ziarul de Gardă scrie că patronii PDM au avut două scenarii pentru alegerile din noiembrie și că în ambele nu exista loc pentru liberali. Potrivit publicației, Planul A presupunea o alianță post-electorală dintre PDM și PCRM. Iar conform planului B, o guvernare în R. Moldova, fără PL la putere, dar alături de PLDM și PCRM (din umbră) trebuie să reziste până la alegerea, în 2016, a șefului statului, după care PCRM și PDM fuzionează, pentru a da naștere celui mai puternic pol politic de stânga în R. Moldova. Mai departe, potrivit publicației, urmează scindarea și absorbția PLDM, PSRM, PL, declanșarea unor alegeri anticipate și preluarea integrală a puterii în R. Moldova. Perspectiva nu e atât de îndepărtată, în 2016, atenționează Ziarul de Gardă.

Im(p)unitatea deputatului Țuțu, prima piatră de încercare a noii Coaliții, alt titlu din ZDG. Potrivit publicației, în următoarele săptămâni, procurorii vor cere retragerea imunității deputatului PDM Constantin Țuțu, inculpat într-un dosar penal. Dosarul, după alegerea lui Țuțu în calitate de deputat, a fost suspendat. De imunitatea luptătorului „beneficiază” acum și ceilalți inculpați din dosar, inclusiv persoana învinuită de omor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:7,2 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău