Copiii și adolescenții, ajutați să identifice și să combată abuzul în mediul online

  • 09 Februarie 2021 11:05
Copiii și adolescenții, ajutați să identifice și să combată abuzul în mediul online

În contextul Zilei Siguranței Online, specialiștii Centrului La Strada readuc în discuție subiectul șantajului și abuzului sexual online al adolescenților și copiilor printr-un nou spot animat: „Nu e vina ta”. Mesajul transmis este că copiii și adolescenții au nevoie să fie ajutați să înțeleagă unde este limita dintre propriile dorințe și dorințele altcuiva, propriile decizii și presiunea, comportamentele manipulatorii ale altei persoane, transmite IPN.

Elena Botezatu, directoare Program Copii, La Strada Moldova, spune că a implicat la realizarea produsului video și adolescenții. „Sperăm ca animația să ajungă la inimile lor, să le inspire încredere și, mai mult ca orice, să-i facă să vorbească despre problema lor, atunci când situația îi depășește”, a spus Elena Botezatu, citată într-un comunicat de presă.

Statisticele platformei siguronline.md pentru anul trecut arată că tot mai mulți adolescenți optează pentru relațiile de prietenie sau romantice „crescute” în mediul online. Tendință este în legătură directă cu situația epidemiologică. Fiind lipsiți de interacțiune vie cu prietenii și colegii, copiii au socializat în regim virtual mai mult decât o făceau anterior. Astfel, problemele de relaționare online cu care s-au confruntat s-au manifestat mai intens decât până acum. Acest fapt este confirmat și de creșterea numărului adresărilor copiilor pe platforma siguronline.md față de anul precedent (cu 210%).

„În majoritatea cazurilor de abuz sexual săvârșite în mediul online, tocmai copiii care au trecut prin ele au fost cei care ne-au cerut ajutor. Este o diferență importantă, comparativ cu anii precedenți, când cazurile de abuz erau raportate de persoane terțe, în special de prietenii sau colegii copilului. Dar este și un semnal că adolescenții și copiii pot și merită să fie ajutați să-și dezvolte o cultură a consimțământului, a limitelor personale”,  se spune în comunicatul de presă

Potrivit specialiștilor, copiii trebuie să vadă exemple bune de comunicare empatică, iar adulții trebuie să le amintească că nici cea mai de încredere persoană, cu atât mai mult persoana pe care o iubești sau o placi, nu poate să te impună să treci peste limitele personale, neglijând semnele unei manipulări sau relații toxice, care crește riscurile unui șantaj sau exploatări emoționale, sexuale. Aceste riscuri cresc exponențial în spațiul virtual, unde printr-un simplu click orice informație privată poate deveni publică.

În acest an, campania „Ziua Siguranței Online” este implementată de Centrul La Strada Moldova cu suportul financiar al Ambasadei Statelor Unite la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău