Copiii din zona Fukushima sunt mai predispuși să sufere de cancer tiroidian

  • 23 Mai 2016 10:22
Copiii din zona Fukushima sunt mai predispuși să sufere de cancer tiroidian

Copiii care trăiesc în Prefectura Fukushima din Japonia sunt mult mai susceptibili să sufere de cancer tiroidian după dezastrul nuclear de la centrala nucleară din zonă, în ciuda negării acestui fapt de către autoritățile japoneze.

Rata copiilor care suferă de cancer tiroidian din prefectura Fukushima a fost de 20 până la 50 de ori mai mare decât media națională începând din anul 2014, la trei ani după dezastru, a spus Toshihide Tsuda, profesor de epidemiologie de mediu de la Universitatea Okayama.

Peste 160 de adolescenți din Prefectura Fukushima au fost diagnosticați cu cancer tiroidian, incluzând cazurile suspecte, de când centrala nucleară Fukushima Daiichi a fost afectată de giganticul tsunami declanșat de cutremurul din martie 2011.

Numărul cazurilor crește odată cu trecerea timpului, potrivit constatărilor profesorului Tsuda publicate în ediția electronică a revistei Societății Internaționale de Epidemiologie a Mediului (ISEE) la sfârșitul anului trecut.

La cinci ani după criza nucleară, rudele copiilor suferinzi de cancer de tiroidă din Fukushima au format un grup de ajutor reciproc pentru a cere guvernului furnizarea de dovezi convingătoare că suferința copiilor lor nu este legată de criza nucleară.

ISEE a trimis un mesaj către guvernul japonez sugerându-i să efectueze cercetări aprofundate și continue asupra sănătății locuitorilor din Fukushima, dar guvernul nu a răspuns acestei înștiințări, a spus Tsuda.

Guvernul prefecturii Fukushima a pus la îndoială faptul că aceste cazuri au fost legate de dezastrul nuclear și a atribuit "supra diagnosticării" creșterea bruscă a numărului de cazuri de îmbolnăvire. Unii experți nucleari au fost surprinși de atitudinea autorităților japoneze pe care o consideră drept 'iresponsabilă și indiferentă'.

Oleksiy Pasyuk, expert în domeniul politicii energetice la Centrul Ecologic Național din Ucraina, a declarat că una dintre principalele greșeli făcute de Japonia în urma accidentului a fost că guvernul nu a aprovizionat suficient populația cu tablete de iod medicinal care putea preveni absorbția de materiale radioactive de către corpul uman.

Potrivit unei cercetări a Universității Fukushima, aproximativ 3.500 de trilioane de becquereli de cesiu-137 radioactiv au fost deversate în mare odată cu apele toxice de când a izbucnit dezastrul iar materialul radioactiv a ajuns până la coasta de vest a Americii de Nord.

În acest răstimp, aproximativ 1.000 de persoane evacuate sunt încă strămutate și trăiesc în tabere de locuințe temporare din cauza consecințelor necontrolate ale dezastrului nuclear.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
1,63
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:0,51 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău