Copiii din Republica Moldova vor fi mai protejați în fața abuzurilor online: Schimb de experiență cu SUA

  • 15 August 2022 18:45
Copiii din Republica Moldova vor fi mai protejați în fața abuzurilor online: Schimb de experiență cu SUA

În perioada 8-12 august, 2022, Secretarul de stat al MAI, Daniella Misail-Nichitin, a făcut parte din delegația Republicii Moldova, care s-a aflat într-o vizită de studiu în Statele Unite ale Americii.

În cadrul conferinței, au fost prezentate cercetării și experiențe din diferite țări (SUA, Irlanda, Olanda, Australia, etc.) în domeniul investigațiilor polițienești a diferitor platforme pe care sunt materiale cu abuz sexual a copiilor (MASC),  instrumentele folosite pentru identificarea MASC, dar și identificarea victimelor care sunt prioritar referite serviciilor specializate pentru asistența copiilor exploatați sexual. 

O altă componentă amplă a conferinței a constat în înțelegerea profilului autorilor din perspectiva urmăririi penale sau atragerii la răspundere a acestora și care este coraportul dintre cei care stochează și adună MASC și viitorii abuzatori ai copiilor. Studiile prezentate au arătat că 60% din cei care dețin și transmit MASC au abuzat copiii și în mediul offline, până a fi identificați. 

În cadrul întrevederilor bilaterale, Daniella Misail-Nichitin a avut ocazia să discute cu reprezentanți ai Departamentului de Justiție, Procuraturii și ai Departamentului de Poliție, fiind abordată investigarea eficientă și urmărirea penală a cazurilor de exploatare și abuz sexual asupra copiilor online, precum și procedurile de asigurare a protecției a copiilor în timpul investigației.

La ședința cu specialiștii Centrului de Advocacy pentru Copii din Dallas și Centrului Național pentru Copii Dispăruți și Exploatați, a fost discutată activitatea CyberTipline (sistemul centralizat de raportare a exploatării online a copiilor), analiza imaginilor și eliminarea materialelor privind abuzul sexual asupra copiilor.


Totodată, la întrevederea cu reprezentanții Centrului Internațional pentru Copii Dispăruți și Exploatați (ICMEC), a fost discutată perspectiva semnării unui acord de colaborare cu MAI în perioada imediat următoare, care să prevadă suportul pentru crearea mecanismului de raportare a materialelor cu abuz sexual a copiilor (sistemul CyberTipline) și consolidarea capacităților echipelor de intervenție pentru a organiza un răspuns eficient la cazurile de exploatarea online a copiilor, precum și de a documenta, investiga și judeca cazurile de MASC prin metode inovatoare.   

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău