Copii nevoiași și persoane cu dizabilități beneficiază de servicii sociale, cu suportul UE

  • 21 Aprilie 2021 13:27
Copii nevoiași și persoane cu dizabilități beneficiază de servicii sociale, cu suportul UE

Uniunea Europeană susține eforturile societății civile în procesul de implementare a soluțiilor inovatoare care vizează promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități și a persoanelor vulnerabile care au fost afectate de pandemie. Grație implementării cu succes a proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, finanțat de UE, peste 1000 de copii din grupurile vulnerabile și circa 1260 de persoane cu dizabilități beneficiază de servicii sociale comunitare adaptare neviilor lor. Rezultatele implementării proiectului au fost prezentate la o conferință finală online, găzduită de Fundația Soros Moldova, transmite IPN.

În cadrul evenimentului, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a remarcat că pandemia COVID-19 a afectat în mod disproporțional persoanele vulnerabile, iar cele 42 de servicii sociale create în 24 de raioane din Republica Moldova, prin intermediul fondurilor alocate de UE, au permis sprijinirea persoanelor care au avut nevoie de ajutor în aceste vremuri dificile.

Petru Culeac, director executiv al Fundației Soros-Moldova, a menționat că munca lor zilnică, pe de o parte, ar părea o lupta invizibilă pentru viața, sănătatea și demnitatea omului, pe de alta parte, dă rezultate, care se văd în fiecare comunitate unde au fost dezvoltate servicii sociale necesare. „Un rol crucial în acest proiect l-au avut și instituțiile administrației publice locale, care, pe parcursul celor trei ani cât s-a implementat proiectul, au fost un partener de neprețuit al societății civile, ducând partea lor de povară în acest proiect. APL va asigura și sustenabilitatea pe termen lung a acestor servicii sociale. Evidențiez și rolul fundamental al echipelor de implementare a proiectului, Fundația Soros Moldova, Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități. Datorită muncii dedicate a echipelor de implementare, acest proiect a fost finalizat cu succes și a fost produs impactul așteptat. Proiectul „Servicii sociale mai bune” a impulsionat inițiativele la nivel local și a ajutat comunitățile din țară să-și creeze servicii sociale noi sau să le dezvolte pe cele existente”, a spus Petru Culeac.

Daniela Leahu, manager al  proiectului, a precizat că 33 de organizații ale societății civile au beneficiat de granturi pentru dezvoltarea serviciilor sociale în orașele și satele Moldovei. În 24 de raioane ale țării au fost dezvoltate servicii sociale destinate persoanelor cu dizabilități intelectuale și psiho-sociale și copiilor din grupuri vulnerabile. Totodată, 100 de persoane cu dizabilități intelectuale și psiho-sociale au părăsit instituțiile rezidențiale din țară, revenind în familiile biologice sau mutându-se în servicii de Locuință protejată sau Casă comunitară.

Proiectul „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern” este finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău