COPII GENIALI care au intrat în istoria omenirii

  • 01 Iunie 2016 17:38
COPII GENIALI care au intrat în istoria omenirii

„Copiii nu sunt niciodată mai serioși ca atunci când se joacă.”– Michel de Montaigne

Multe din lucrurile care ne înconjoară poartă marca unor copii geniali și poate că lumea nu ar fi fost niciodată la fel fără ei. Deși pentru aceștia viața nu a fost ușoară, copilăria nu a fost copilărie, meritul extraordinar de a putea schimba reguli, mentalități, tipare, de a inova și, în ultimă instanță, de a face istorie, trebuie celebrat. Să ne amintim, de Ziua Internațională a Copilului, doar câțiva din zecile de copii geniali ai omenirii.

Wolfgang Amadeus Mozart



Copilul minune al Austriei a învățat să cânte la clavecin la vârsta de 3 ani. A compus prima sa lucrare la 5 ani și până la vârsta adolescenței era deja autorul mai multor concerte, sonate, opere și simfonii. Mozart și sora sa, Maria Anna, au fost amândoi genii muzicale încă din copilărie și au călătorit în toată Europa, demonstrându-și talentul la curțile regale sau în concerte publice. Din Bavaria la Paris, spectatorii erau uluiți de capacitatea lui Mozart de a improviza și de a cânta la pian legat la ochi sau cu mâinile încrucișate. În 1764, a fost examinat la Londra de un om de știință numit Daines Barrington, care a rămas uimit de abilitatea extraordinară a copilului de numai 8 ani de a citi partituri muzicale pe care nu le mai văzuse niciodată. Mozart avea să devină cel mai celebru și prolific compozitor al Europei. Până la moartea sa prematură, la doar 35 de ani, acesta a compus peste 600 de opere muzicale.

Călugărița Juana Inés de la Cruz



Născută în Mexic în 1651, călugărița Juana Inés de la Cruz a învățat să citească încă de la 3-4 ani și a „devorat” în scurt timp toată biblioteca bunicului său. Deși nu a putut avea o educație formală fiind femeie, copila a început să scrie poezie religioasă la vârsta de 8 ani și a fost autodidactă. Se spune că ar fi învățat latina după doar 20 de lecții. Până la vârsta adolescenței, studiase deja logică și învățase un dialect aztec numit Nahuatl.

Reputația de copil genial a Juanei a ajuns până la curtea regală, unde a fost chemată să facă parte din suita monarhilor. La 17 ani a fost testată de o comisie de 40 de profesori univeristari, care au rămas profund impresionați de cunoștințele sale de filosofie, matematică și istorie. La vârsta de 20 de ani, Juana s-a călugărit, dar a continuat să studieze toată viața. A rămas în istoria țării ca cel mai îndrăgit autor de teatru, poezie și proză din secolul XVII. Imaginea sa apare acum pe bancnota de 200 de pesos din Mexic.

Blaise Pascal



Născut în 1623 în Franța, Blaise Pascal și-a petrecut copilăria primind lecții în particular de la tatăl său. Se spune că acesta ar fi ascuns de fiul său toate cărțile de matematică pentru a se asigura că se concentrează mai întăi pe limbile străine, dar până la 12 ani, tânărul Pascal elaborase în secret propria sa terminologie matematică și descoperise în mod independent toate regulile geometrice ale lui Euclid. La 16 ani, Blaise Pascal a scris un eseu atât de avansat despre secțiunile conului încât faimosul Rene Descartes a fost convins că tatăl acestuia era de fapt autorul. Până la vârsta de 19 ani, tânărul matematician inventase și construise un calculator mecanic cunoscut ca „pascalin”. Blaise Pascal a continuat să publice lucrări și să realizeze experimente de tot felul, de la mecanica fluidelor, presiunea atmosferică, mișcarea perpetuă până la filosofie și religie. A murit la vârsta de 39 de ani și, cu puțin timp înainte, a elaborat faimosul „Pariu al lui Pascal”, o argumentare a credinței în Dumnezeu bazată pe teoria probabilității.

Iulia Hașdeu



Iulia Hașdeu, fiica savantului și scriitorului Bogdan Petriceicu Hașdeu, a fost copilul genial al culturii române.  La opt ani neîmpliniți Iulia a trecut examenele cumulate ale celor patru clase primare. La 11 ani a absolvit Colegiul Național „Sfântul Sava”, iar în paralel a urmat cursurile Conservatorului din București și a plecat la studii la Paris. A fost prima româncă care a studiat la Sorbona, studiu început la 16 ani, uimindu-și profesorii. Avea o minunată voce de soprană, picta, avea un talent deosebit la limbi străine și era interesată de filosofie. A scris preponderent poezie, dar și piese de teatru, povești și povestiri. La 29 septembrie 1888, Iulia Hașdeu a murit de tuberculoză, la doar 18 ani. Tatăl Iuliei, foarte afectat de moartea ei, a construit, în memoria acesteia, un castel la Câmpina, cunoscut sub numele de Castelul Iulia Hașdeu. Se presupune că atât castelul de la Câmpina cât și cavoul Iuliei de la Cimitirul Bellu au fost construite după directivele riguroase ale acesteia, transmise în cadrul unor ședințe de spiritism.

Jean-Francois Champollion

Secretele hieroglifelor egiptene ar fi rămas poate nedeslușite fără existența copilului-minune Jean-Francois Champollion. Născut în Franța, în 1790, acesta a demonstrat un talent natural pentru învățarea limbilor străine încă de la o vârstă fragedă. Până la 14 ani, Champollion stăpânea perfect latina, greaca veche, araba, sanscrita, ebraica și limba coptă. Prima sa lucrare academică a fost redactată la 16 ani iar la 19 ani era deja profesor de istorie la o școală din Grenoble. La începutul anilor 1820, tânărul poliglot și-a concentrat toată atenția asupra descifrării misterului pietrei din Rosetta. În curând, a devenit primul filolog care a stabilit că hieroglifele erau atât simboluri pictografice cât și litere ale unui alfabet. Descoperirea sa a deschis drumul interpretării unei limbi demult uitate.

Clara Schumann



Muzician de origine germană, Clara Schumann nu a vorbit până la vârsta de 4 ani, în schimb, la 7 ani stăpânea deja un instrument: pianul. A început să compună propriile piese la 10 ani și a debutat pe scenă în 1830, la 11 ani. În 1831, Clara Schumann a pornit în turnee prin Europa, unde talentul său a fost aclamat de Chopin și de Liszt. Publicul era uimit de capacitatea sa de cânta fără partitură. Tânăra s-a căsătorit mai târziu cu compozitorul Robert Schumann și a sfidat convențiile sociale ale timpului, continuând să compună și să evolueze pe scenă chiar dacă devenise mamă. Până la moartea sa, în 1896, Clara Schumann a avut o carieră de 60 de ani și a cântat în mai mult de 1.300 de concerte.

Pablo Picasso

Fiind fiu de pictor, Pablo Picasso a ținut în mână pensula de la o vârstă fragedă. Știa deja să deseneze înainte să învețe să vorbească iar mama sa a relatat că a cerut un creion atunci când a rostit primele sale cuvinte. Picasso a realizat prima pictură în ulei la vârsta de 9 ani iar talentul său la depășit repede pe cel al tatălui. La 14 ani a fost admis la o prestigioasă școală de artă din Barcelona. Un an mai târziu, a expus prima sa lucrare, considerată extrem de matură, numită „Prima Împărtășanie”. Aceasta avea să fie doar prima dintr-o serie de 22.000 de tablouri pe care Picasso le-a realizat în cariera sa de opt decenii. Pictorul a declarat la un moment dat: „Când eram copil, mama mi-a spus că dacă mă voi face soldat, voi deveni general. Dacă mă voi face călugar, voi deveni Papă. Iată că m-am făcut pictor și am devenit Picasso „.

Kim Ung Yong

Născut în 1962, coreeanul Kim Ung Yong este considerat cel mai inteligent om din lume. A intrat în Cartea Recordurilor cu un IQ estimat la 210. La vârsta de patru ani era capabil să citească în japoneză, coreeană, germană și engleză. La cinci ani, rezolva ecuații diferențiale și calcule cu integrale. Mai târziu, invitat la o televiziune japoneză, și-a demonstrat fluența în chineză, spaniolă, vietnameză, tagalong, germană, engleză, japoneză și coreeană. La trei ani, când alți copii sunt fascinați de cărțile de colorat, Kim a fost invitat să participe la cursurile de fizică ale Universității Hanyang, iar la șase ani își petrecea timpul alături de savanții de la NASA. A lucrat aici până în 1978, când s-a reorientat, alegând ingineria civilă, domeniu în care și-a luat doctoratul. I s-a oferit ocazia sa predea la cele mai prestigioase universități din Coreea, dar a ales o universitate de provincie, unde lucrează și în prezent.

Akrit Jaswal



Cu un IQ de 146, Akrit Jaswal a fost desemnat cel mai inteligent copil din India, țară cu peste un miliard de locuitori. Akrit a intrat în atenția publică în 2000, când a realizat prima operație chirurgicală. Avea doar șapte ani, iar pacienta lui, o fetiță de opt ani, suferise arsuri grave la una din mâini, astfel că degetele sale erau lipite unul de celălalt. Deși Akrit nu avea cunoșințe medicale, a reușit să-i separe degetele iar fetița și-a putut folosi mâna din nou. În prezent, studiază la Universitatea Chandigarh din India și susține că este pe cale să descopere un tratament împotriva cancerului.

Traducerea și documentarea: Bianca Ioniță

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău