COP27: UE solicită tuturor părților să ia măsuri concrete pentru a limita încălzirea globală la 1,5 °C

  • 05 Noiembrie 2022 09:25
COP27: UE solicită tuturor părților să ia măsuri concrete pentru a limita încălzirea globală la 1,5 °C

Comisia Europeană va solicita tuturor părților, în cadrul Conferinței ONU privind schimbările climatice COP27 care începe la sfârșitul acestei săptămâni la Sharm el-Sheikh (Egipt), să ia de urgență măsuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a respecta angajamentele pe care și le-au asumat în cadrul Acordului de la Paris și al Pactului climatic de la Glasgow adoptat anul trecut în cadrul COP26, transmite Agerpres.

În 7 - 8 noiembrie, Ursula von der Leyen va reprezenta Comisia Europeană la Summitul liderilor mondiali care deschide oficial COP27. Între 14 și 18 noiembrie, vicepreședintele executiv Frans Timmermans pentru Pactul verde european va conduce echipa de negociere a UE. Comisarii europeni Kadri Simson (energie), Virginijus Sinkevicius (mediu, afaceri maritime și pescuit) și Janusz Wojciechowski (agricultură) vor participa, de asemenea, la evenimente în cadrul COP27.

În ziua a doua, președinta CE va participa la o masă rotundă a liderilor pe tema investiției în viitorul energiei. Ea va prezenta declarația comună a UE în cadrul unei sesiuni plenare cu președintele Consiliului European, Charles Michel. De asemenea, ea va participa la o serie de evenimente și va semna declarații bilaterale cu mai mulți parteneri, cu un accent deosebit pe parteneriatele în domeniul forestier și al climei și pe tranziția către o energie curată.

În cadrul COP27, echipa de negociere a Comisiei va insista pe punerea în aplicare a angajamentelor existente pentru a trece de la nivelul discursurilor ambițioase la acțiuni concrete, inclusiv prin adoptarea unui program de lucru privind atenuarea schimbărilor climatice, cu scopul de a intensifica de urgență nivelul de ambiție privind atenuarea schimbărilor climatice și acțiunile de punere în aplicare conexe în acest deceniu critic.

În ceea ce privește adaptarea la schimbările climatice, UE se angajează să realizeze progrese clare în vederea atingerii obiectivului global de adaptare (GGA). Soluțiile bazate pe natură, astfel cum au fost evidențiate în Pactul climatic de la Glasgow adoptat anul trecut, joacă un rol esențial în facilitarea adaptării la schimbările climatice și în conservarea biodiversității, aspect care constituie, de asemenea, un subiect esențial în cadrul COP15 privind biodiversitatea ce va avea loc în cursul acestui an.

Referitor la pierderi și daune, UE va căuta soluții eficiente pentru a răspunde nevoilor țărilor vulnerabile din întreaga lume care se confruntă cu efectele schimbărilor climatice. UE sprijină includerea oficială în ordinea de zi a unui punct privind prevenirea, reducerea la minimum și gestionarea pierderilor și daunelor, pentru a permite părților să discute cu privire la cea mai bună cale de urmat pentru a facilita accesul rapid la finanțare și pentru a intensifica sprijinul acordat țărilor și comunităților vulnerabile. Vom colabora cu țările dezvoltate pentru a asigura faptul că acestea își dublează fondurile alocate măsurilor de adaptare până în 2025 comparativ cu nivelurile din 2019 și că își vor spori contribuțiile la finanțarea combaterii schimbărilor climatice pentru a îndeplini obiectivul anual de 100 de miliarde dolari la care UE a contribuit cu 23,04 miliarde dolari în 2021 - o contribuție constantă și de departe cea mai mare.

Pe durata conferinței, Comisia va găzdui peste 125 de evenimente conexe la pavilionul UE din Sharm el-Sheikh și online. Aceste evenimente vor aborda o gamă largă de aspecte legate de climă, cum ar fi protecția biodiversității și refacerea naturii, securitatea energetică și tranziția verde, finanțarea durabilă, securitatea alimentară și a apei și cercetarea și inovarea. Având în vedere că pierderea biodiversității și schimbările climatice sunt fenomene care se consolidează reciproc, diverse evenimente vor evidenția, de asemenea, legătura dintre COP27 și viitoarea COP15 dedicată biodiversității.

Uniunea Europeană este lider mondial în domeniul combaterii schimbărilor climatice și și-a redus deja nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră cu mai mult de un sfert față de nivelul anului 1990, în timp ce economia sa a înregistrat o creștere de peste 60%. Prin Pactul verde european, prezentat în decembrie 2019, UE a ridicat ștacheta ambiției sale în materie de combatere a schimbărilor climatice, angajându-se să atingă neutralitatea climatică până în 2050. Acest obiectiv a devenit obligatoriu din punct de vedere juridic odată cu adoptarea și intrarea în vigoare a Legii europene a climei, în iulie 2021. Legea climei stabilește, de asemenea, obiectivul intermediar de reducere până în 2030 a emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% față de nivelul din 1990. Acest obiectiv pentru 2030 a fost comunicat CCONUSC în decembrie 2020 ca fiind contribuția UE (CSN) în temeiul Acordului de la Paris.

În 2021, UE a prezentat un pachet de propuneri vizând adaptarea politicilor sale în domeniile climei, al energiei, al utilizării terenurilor, al transporturilor și al impozitării astfel încât să permită reducerea emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030. La 27 octombrie s-a ajuns la un prim acord privind autoturismele și camionetele cu emisii zero. UE își va actualiza CSN, după caz, cât mai curând posibil după adoptarea tuturor acestor propuneri. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:5,14 m/s
Fri
20
Sat
21
Sun
22
Mon
18
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău