Coordonatorul echipei de voluntari SMURD România: „Nu am venit pentru sejur, ci să luptăm cu pandemia alături de frați”

  • 09 Mai 2020 15:55
Coordonatorul echipei de voluntari SMURD România: „Nu am venit pentru sejur, ci să luptăm cu pandemia alături de frați”

Alin Suciu este doctorul coordonator al echipei de 31 de medici SMURD, voluntari în Republica Moldova, veniți să lupte în prima linie în războiul contra pandemiei COVID-19. Îl întâlnim pe Alin Suciu la intrarea în sanatoriul „Nufărul alb” din Cahul, un complex uriaș, acum pustiu din cauza molimei. Într-o stare firească a lucrurilor, complexul sanatorial mișună de viață. Criza lovește, oarbă, orice! Aici sunt cazați cei 9 medici din România care își îndeplinesc misiunea medicală în Cahul, dar și toți medicii de la spitalul din oraș implicați în lupta cu noul virus - o măsură necesară în localizarea infecției!, se arată într-un material realizat de deschide.md.

În Republica Moldova au venit două echipe de medici români: 31 de medici și cadre medicale SMURD și 11 medici militari ai Ministerului Apărării din România. Alin Suciu face naveta Bălți-Chișinău-Cahul pentru a coordona activitatea medicilor voluntari de la SMURD, potrivit sursei citate.

Primul lucru pe care îl face medicul Alin Suciu, după ce ne vede fără măști - aduce din Dacia Duster, cu sigla SMURD imprimată, un clid de măști de protecție și le împarte: jumătate reporterului și jumătate fotografului. Ne punem măștile și începem interviul.  

Alin Suciu, coordonatorul echipei SMURD în RM 

Alin Suciu are două specialități: prima e medicina de urgență - în România există o specialitate distinctă, cu pregătire de cinci ani. A doua specialitate este pneumologia, este rezident în ultimul an, cu atestat de endoscopie bronșică. Face și intervenții endoscopice pulmonare. Energic, vorba sigură, laconică și enunțurile clare, transmit siguranța unei firi volitive. Asta se poate spune despre Alin Suciu la prima interacțiune. În calitate de practician, are o experiență de 10 ani în cadrul SMURD Bihor. 

 

 

Medici militari în Republica Moldova 

Misiune în Italia 

Chiar înainte de a veni în R. Moldova, Alin Suciu a avut o  misiune de voluntariat de trei săptămâni în Italia, orașul Lecco, din regiunea Lombardia - zona cea mai roșie a peninsulei. La începutul lui aprilie, medicul-șef de la SMURD Bihor a anunțat că va fi o misiune umanitară în Italia, iar cine dorește, se înscrie. Atunci, s-au înregistrat mulți colegi. A fost selectat el și un alt medic din Oradea. În total, 14 medici și asistenți medicali români au mers acolo pentru a lupta cu molima. „Când spun pe bază de voluntariat, o spun direct: nerecompensat, fără niciun fel de recompensă. La fel am procedat în Italia, la fel procedăm și aici. Nu vrem și nu acceptăm niciun fel de recompensă, indiferent cât de tentant ar fi. Recompensele acestea nu fac decât să schimbe scopul principal al misiunii. Principala misiune este solidaritatea și umanitatea”, explică medicul. 

„Frații în veci vor fi frați” 

Abia revenit din Italia, Alin Suciu a răspuns la o chemare de voluntariat în R. Moldova, unde a ajuns la scurt timp de la întoarcere în calitate de coordonator al unei echipe deja mai mari.  

Sunt două argumente pe care le-a urmat atunci când a ales să vină în Republica Moldova. Primul face referire la normalitatea actului medical. „Medicii sunt medici peste tot și tratează peste tot. Corpul uman este corp uman și în România, și în Moldova, și în Italia. Noi tratăm în primul și în primul rând oameni, indiferent de naționalitate, de rasă, de etnie”, spune medicul.  

 

 

Al doilea argument ține de o melodie și un vers care l-au marcat pe Alin Suciu. Este vorba despre versul „Frații în veci vor fi frați”. „Iar moldovenii și românii sunt frați și nu putem uita lucrul acesta. Este un act de normalitate”, spune medicul. 

Când a revenit în România, secretarul de stat, doctorul Raed Arafat, a spus că se pregătește o misiune nouă, în Republica Moldova. „Sigur că nu am putut să spun nu. Am mulți prieteni care sunt din Republica Moldova. Nu a fost ceva planificat ca să ajung la Cahul. Dar am un prieten foarte bun care este de aici, din zonă, din satul Colibaș - Ștefan, medic stomatolog la Râmnicu Vâlcea. M-am bucurat că ajut într-o regiune de unde provine un prieten bun și drag”.

 Citiți continuarea pe deschide.md
Sursa FOTO: deschide.md
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
5
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău