Cooperarea moldo-olandeză discutată la întrevederea ministrului Finanțelor cu ambasadorul Olandei, Fred Duijn

  • 11 Decembrie 2023 16:10
Cooperarea moldo-olandeză discutată la întrevederea ministrului Finanțelor cu ambasadorul Olandei, Fred Duijn

Reformele demarate de autoritățile de la Chișinău și perspectivele de dezvoltare a colaborării bilaterale au fost principalele subiecte de pe agenda întrevederii ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, cu ambasadorul Regatului Țărilor de Jos la Chișinău, E.S. Fred Duijn.

Ministrul Finanțelor a evidențiat cele mai importante aspecte legate de bugetul pentru anul 2024, menționând că acesta este axat pe domeniul social și orientat spre investiții.  E.S. Fred Duijn și-a exprimat interesul pentru direcțiile strategice ale documentului și a reiterat sprijinul continuu al Olandei în promovarea unor politici bugetar-fiscale solide.

Un alt subiect important al dialogului a fost axat pe integrarea europeană a Republicii Moldova  și pe reformele demarate la Chișinău în vederea realizării acestui obiectiv. În context, Petru Rotaru a menționat despre eforturile Ministerului Finanțelor de a armoniza legislația națională la acquis-ul comunitar, informând despre noul Cod vamal în vigoare din 1 ianuarie 2024, dar și despre elaborarea unui nou concept de Cod fiscal, racordat la legislația UE.

Totodată, părțile au discutat despre dezvoltarea pieței interne a valorilor mobiliare de stat (VMS) și despre acțiunile realizate și planificate în acest sens, printre care extinderea maturității portofoliului VMS emise pe piața internă, oferirea dobânzilor atractive și crearea unei platforme online care să faciliteze tranzacționarea VMS-urilor pentru persoanele fizice.

La final, oficialii au remarcat importanța consolidării și diversificării cooperării bilaterale, precum și necesitatea continuării dialogului pentru identificarea unor noi oportunități de colaborare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,06 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău