Convorbiri oficiale între Vladimir Putin și Xi Jinping la Kremlin

  • 21 Martie 2023 16:15
Convorbiri oficiale între Vladimir Putin și Xi Jinping la Kremlin

Președinții Rusiei, Vladimir Putin, și Chinei, Xi Jinping, poartă convorbiri oficiale la Moscova, marți, în cea de-a doua zi a vizitei de stat a liderului gigantului asiatic. Întâlnirea, care are loc după ce, luni, cei doi lideri au discutat despre planul de pace al Chinei pentru Ucraina, a început cu douăzeci de minute întârziere în Sala Sfântul Gheorghe de la Kremlin. Cei doi demnitari s-au salutat cu o strângere de mână, apoi au fost intonate imnurile naționale ale Rusiei și Chinei, relatează Agerpres.

Vladimir Putin și Xi Jinping s-au așezat unul în fața celuilalt la o masă lungă, însoțiți de miniștrii de externe și ai apărării din cele două țări, precum și de alți membri ai guvernelor lor. Xi Jinping l-a invitat pe Vladimir Putin să viziteze China cât mai curând, invitație adresată și premierului Mihail Mișustin.

Cooperarea economică este de așteptat să fie subiectul central al summitului de marți, după întâlnirea individuală de luni, când discuțiile, care au durat patru ore, s-au axat pe conflictul din Ucraina.

Putin, care a estimat că s-a întâlnit cu omologul său chinez de aproximativ 40 de ori, declarase că întâlnirea de marți va fi dedicată cooperării economice și proiectelor comune. Liderul rus a spus că schimburile comerciale vor depăși anul acesta pragul istoric de 200 de miliarde de dolari, în mare parte datorită creșterii livrărilor de gaze pe fondul boicotului european din cauza campaniei militare din Ucraina.

Potrivit Kremlinului, cei doi președinți intenționează să semneze o duzină de documente, inclusiv două declarații privind consolidarea cooperării strategice și planuri de interacțiune economică până în 2030. Pe ordinea de zi se află și chestiuni legate de cooperarea tehnico-militară, potrivit Moscovei.

Purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, a declarat că cei doi lideri vor face o declarație în fața presei la finalul întânirii oficiale, dar jurnaliștii nu vor putea pune întrebări. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău