Convenția de la Istanbul: CoE apreciază angajamentul asumat de R. Moldova, dar solicită îmbunătățiri

  • 14 Noiembrie 2023 11:37
Convenția de la Istanbul: CoE apreciază angajamentul asumat de R. Moldova, dar solicită îmbunătățiri

În primul său raport de evaluare a implementării de către Republica Moldova a Convenției de la Istanbul, experții Consiliului Europei salută angajamentul autorităților naționale de a combate violența împotriva femeilor și de a pune tratatul în aplicare, dar, în același timp, atestă o serie de probleme care necesită intervenții urgente, relatează IPN.

Grupul de Experți privind Acțiunea împotriva Violenței împotriva Femeilor și Violenței Domestice (GREVIO) apreciază că legea din 2007 privind prevenirea și combaterea violenței în familie și recentele modificări legislative au îmbunătățit protecția femeilor-victime ale violenței și urmărirea penală a făptuitorilor, se arată în comunicatul citat de IPN.

Cu toate acestea, raportul subliniază că, până în prezent, politicile și legile s-au concentrat în principal pe violența în familie și, într-o anumită măsură, pe violența sexuală, nerespectarea altor forme de violență împotriva femeilor, cum ar fi căsătoria forțată, mutilarea genitală a femeilor, avortul forțat și sterilizarea forțată.

GREVIO a identificat, de asemenea, necesitatea urgentă de a spori finanțarea organizațiilor pentru drepturile femeilor care se bazează, în mare măsură, pe finanțarea donatorilor, deoarece acestea joacă un rol esențial în furnizarea de servicii de asistență specializată femeilor victime ale violenței.

În ceea ce privește măsurile de protecție, raportul subliniază necesitatea de a oferi sprijin femeilor victime din zonele rurale, deoarece aceste servicii sunt disponibile în prezent doar în zonele urbane și acoperă în principal violența în familie.

Deși modificările Codului penal au aliniat mai bine legislația la cerințele convenției, GREVIO subliniază că persistă dificultăți în aplicarea dispozițiilor acesteia în practică, parțial din cauza interpretării diferite de către profesioniștii relevanți a anumitor acte de violență împotriva femeilor. Prin urmare, se recomandă instruirea responsabililor de aplicarea legii și  celor din sistemul de justiție, care răspund primii apelului de sprijinire a victimelor.

În timp ce noțiunea privind infracțiunea de viol a fost modificată pentru a face trimitere la consimțământ, definiția actuală a actelor sexuale rămâne neajustată legislației naționale și necesită includerea termenilor precum „constrângerea fizică sau mentală” de către făptuitor, deoarece nu prevede o gamă largă de circumstanțe în care forța sau constrângerea nu sunt prezente, însă victima nu a putut să dea consimțământul liber. GREVIO a constatat, de asemenea, că este urgentă nevoie de a se asigura ca procedurile de sterilizare și avort aplicate femeilor cu dizabilități nu se vor face fără acordul lor comunicat.

În concluzie, GREVIO formulează o serie de măsuri, care le va permite autorităților moldovenești să corespundă pe deplin convenției.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:0,51 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău