Convenția de la Istanbul – mărul discordiei între opoziție și guvernare
-
20 Octombrie 2021 08:00
Ratificarea Convenției de la Istanbul este noul motiv de dispută între opoziția și guvernarea de la Chișinău. În timp de reprezentanții puterii spun că documentul vine să prevină fenomenul violenței domestice și să-i sancționeze pe agresori, opoziția spune că prin ratificarea Convenției se atentează la valorile tradiționale ale cetățenilor Republicii Moldova. Textul Convenției introduce noțiunea de „gen” care, potrivit socialiștilor, reprezintă un concept diferit de sexul biologic al persoanei, notează IPN.
Potrivit textului Convenției de la Istanbul noțiunea de „gen” reprezintă „rolurile, comportamentele, activitățile pe care o societate le consideră adecvate pentru femei și bărbați”. Potrivit socialiștilor, documentul ar face o diferență între genul și sexul persoanei, fapt ce ar atenta la valorile tradiționale ale majorității cetățenilor Republicii Moldova.
„Noi nu suntem împotriva textului Convenției, per ansamblu. Noi avem rezerve față de unele aspecte din acest document. Prin această Convenție se face o diferență între sex și gen, ceea ce reprezintă o catastrofă pentru valorile noastre tradiționale. Noi susținem cu două mâini toate proiectele care prevăd combaterea violenței”, a spus deputatul blocului PCRM-PSRM, Grigore Novac, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.
În același timp, prin ratificarea acestei Convenții Republica Moldova se angajează să aloce resurse pentru crearea centrelor de criză pentru victimele violenței, să creeze linii telefonice de urgență, disponibile 24/24 ore și adăposturi pentru victimele violenței. De asemenea, statul se angajează să le asigure victimelor violenței servicii de consiliere psihologică și juridică și să asigure urmărirea penală a agresorilor.
„Acest termen de „gen” nu este o premieră pentru noi ca țară. În legea egalității de șanse, la fel, există această noțiune. Fanteziile și miturile pe care opoziția le spune la televizor sunt extrem de grave, pentru că ele divizează societatea. Violența nu este despre sex sau despre gen, ea este despre noi toți, ca societate. În 2020 am avut cu 1800 de cazuri de violență, raportate oficial, mai mult decât în 2019”, a spus deputatul PAS, Doina Gherman.
Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea împotriva femeilor și a violenței domestice a fost semnată de Republica Moldova încă februarie 2017. Proiectul de ratificare a documentului a fost aprobat în lectura a doua de către majoritatea parlamentară PAS. Documentul a fost contestat la Curtea Constituțională de deputații blocului PCRM-PSRM.