Controversata aplicație rusească de smartphone FaceApp, în vizorul FBI

  • 03 Decembrie 2019 14:07
Controversata aplicație rusească de smartphone FaceApp, în vizorul FBI

Controversata aplicație rusească de smartphone FaceApp a intrat în vizorul Biroului Federal de Investigații (FBI) din SUA, care o consideră o "potențială amenințare de contraspionaj", relatează publicația Daily News, citată de AGERPRES.

FBI va verifica dacă această aplicație extrem de populară a fost folosită de guvernul rus pentru a se amesteca în alegerile din SUA.

Într-o scrisoare de la 25 noiembrie către liderul minorității democrate din Senat Chuck Schumer, un director adjunct al FBI a precizat că FaceApp - care le permite utilizatorilor să arate mai tineri sau mai bătrâni în fotografii - reprezintă o amenințare din cauza numeroaselor mijloace prin care Kremlinul poate accesa "comunicațiile telefonice și online".

"FBI consideră orice aplicație de telefon mobil sau produs similar dezvoltat în Rusia, cum este și FaceApp, o potențială amenințare de contraspionaj, pe baza datelor pe care produsul le colectează, a politicilor privind intimitatea și condițiile de utilizare și a mecanismelor legale aflate la dispoziția guvernului rus care permit acces la date pe teritoriul Rusiei", a precizat directorul adjunct al FBI Jill Tyson în scrisoare, obținută de publicația citată.

Prin urmare, a mai spus Tyson, FBI "va evalua dacă oficiali aleși, candidați, campaniile politice sau partidele" din SUA au fost ținte ale "unor operațiuni străine de influențare care au implicat FaceApp".

Scrisoarea marchează primul moment în care FBI etichetează oficial FaceApp ca un potențial pericol pentru securitatea alegerilor din SUA.

Ea a venit ca răspuns la o altă scrisoare, trimisă de Schumer, în care se cerea ca FBI să investigheze dacă aplicația ar putea "reprezenta riscuri la adresa securității naționale și intimității pentru milioane de cetățeni americani".

Condițiile de utilizare ale FaceApp îi permit dezvoltatorului acestui software să împărtășească date fără consimțământ. În plus, utilizatorii trebuie să acorde aplicației acces deplin și irevocabil la aproape toate fotografiile și datele de pe telefonul mobil, apărând riscul ca dezvoltatorii să distribuie informații unor terțe părți.

Compania care a dezvoltat FaceApp, cu sediul la Sankt Petersburg, a negat că vinde date unor terțe părți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău